Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βόμβα στο ΙΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας ετοιμάζει τροπολογία, η οποία καταργεί την απόδοση των εισφορών στο Ιδρυμα των απασχολουμένων σε κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης

Ενα ύπουλο χτύπημα αποτελεί για το ΙΚΑ η τροπολογία που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος, με την οποία καταργείται η απόδοση στο Ιδρυμα των εισφορών των καταρτιζομένων στα κοινοτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" στα σχέδια του υπουργού Εργασίας είναι η κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νόμου 2335/95, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 6.9.1995. Σύμφωνα με το νόμο "τα πρόσωπα που παρακολουθούν επιδοτούμενα προγράμματα, εν όλω ή εν μέρει, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών (θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση) υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους τους κλάδους αυτού (ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ)". Επίσης προβλέπει ότι "οι εισφορές του εργοδότη βαρύνουν το φορέα υλοποίησης του προγράμματος και οι εισφορές του ασφαλισμένου βαρύνουν τους ίδιους τους καταρτιζόμενους, κατά την αναλογία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και αποδίδονται στο ΙΚΑ... με μέριμνα και αποκλειστική ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ο οποίος έχει έναντι του ΙΚΑ τις υποχρεώσεις του εργοδότη".

Μέχρι την ψήφιση του νόμου 2335 ίσχυε η υπουργική απόφαση της 11.11.1994- την υπέγραψε ο Ε. Γιαννόπουλος - η οποία προέβλεπε μόνο την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους εκπαιδευόμενους στα προγράμματα. Ηταν, όμως, ανεπαρκής, δεδομένου ότι δεν υπάκουε στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, με το νόμο 2335.

Τυχόν, λοιπόν, κατάργηση της παραπάνω διάταξης, πέρα απ' το οικονομικό χτύπημα του ΙΚΑ, ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτική ασφάλιση, κατά πως απαιτούν οι βιομήχανοι με την έκθεση του ΙΟΒΕ. Οταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωνε ότι δεν ακούει κανέναν και καμιά Κασσάνδρα, αλλά φαίνεται ότι απ' την άλλη μεριά άλλα είχε στο συρτάρι. Και τούτο διότι αίρεται στην ουσία η υποχρεωτικότητα της ασφαλιστικής κάλυψης για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορείς να ζητήσουν εξαίρεση απ' την υποχρεωτική ασφάλιση σε ταμεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπλέον σε αυτά τα προγράμματα διακινούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Οπως κατήγγειλε παλιότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπέης έχουν αναπτυχθεί διάφορα "τρωκτικά" γύρω απ' αυτά τα προγράμματα. Μάλιστα στο παρελθόν κάποιοι απ' αυτούς τους φορείς είχαν απευθυνθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την ασφάλιση των καταρτιζομένων στα προγράμματα. Και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα πέραν του χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης να συνεχίσουν και το "τρωκτικό τους έργο".

Τέλος, υπάρχει και η άλλη πλευρά: Οταν έρθει η ώρα των παροχών για τους απασχολούμενους στην κατάρτιση, τότε το ΙΚΑ θα αναγκαστεί να τους επιδοτήσει, αφού θα έχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ