Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Αγιος Δημήτριος και ο Μίκι Μάους

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης είναι χτισμένη, ως είθισται στην εκκλησιαστική παράδοση, πάνω σε αρχαία κτίσματα. Στην προκειμένη περίπτωση πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα λουτρά δε θάφτηκαν εντελώς, αλλά μπορεί ο επισκέπτης να τα δει, κατεβαίνοντας από μια μικρή είσοδο μέσα στο ναό. Βέβαια, μη φανταστεί κανείς ότι η εκκλησία έχει αρχαιολογικές ευαισθησίες. Απλά, η ιστορία της λέει ότι εκεί μαρτύρησε ο Ρωμαίος στρατιωτικός Δημήτριος, λόγω των χριστιανικών του πεποιθήσεων.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ναός δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο των βυζαντινών χρόνων. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1917 και ξαναχτίστηκε πάνω στα παλιά σχέδια. Ελάχιστα κομμάτια ψηφιδωτών έχουν απομείνει στους τοίχους. Στην πρωτότυπη μορφή του, το εσωτερικό ήταν καλυμμένο στην ολότητά του από αυτά τα θαυμάσια ψηφιδωτά. Τώρα, είναι καλυμμένο από το γνωστό στρώμα του σοβά. Μπροστά από το ιερό έχει τοποθετηθεί ένα πλαστικό κιγκλίδωμα, προφανώς δείγμα της νεοχριστιανικής αισθητικής, ή, πιο συγκεκριμένα, κακογουστιάς.

Αυτό όμως που προκαλεί, με την πρώτη επίσκεψη στο μνημείο, είναι η εμπορική του αξιοποίηση από την εκκλησία. Μέσα στο ναό, μόλις περνάς την είσοδο, σε "υποδέχονται" ...χριστιανικές καρτ ποστάλ, τοποθετημένες στις γνωστές περιστρεφόμενες θήκες των τουριστικών καταστημάτων. Δεξιά, μια επίπεδη βιτρίνα πουλάει εκκλησιαστικά... "αξεσουάρ". Μετά απ' όλα αυτά, είναι δύσκολο να μην... διαολιστείς, σκεπτόμενος ότι και το ρωμαϊκό μνημείο διασώθηκε, γιατί προφανώς ...θα "τραβήξει" κόσμο...

Για έναν χριστιανό και μόνο το γεγονός ότι η εκκλησία λειτουργεί σαν μαγαζί αποτελεί σοβαρό λόγο μελαγχολίας ή και θυμού. Για τους υπόλοιπους, που έχουμε πιο... επίγειες αγωνίες, αποτελεί το λιγότερο σκάνδαλο να εκμεταλλεύεται η εκκλησία εμπορικά ένα μνημείο, που ανήκει επί της ουσίας στην πολιτιστική κληρονομιά ενός ολόκληρου λαού. Φαντάζεστε τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης μεταλλαγμένη σε εκκλησιαστική Ντίσνεϊλαντ; Σκάνδαλο αποτελεί επίσης και το γεγονός των αυθαίρετων παρεμβάσεων στο εσωτερικό της εκκλησίας, με τη χρήση υλικών, τουλάχιστον, ασύμβατων με το μνημείο. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ξεσηκώθηκε πρόσφατα ενάντια στις αυθαίρετες επεμβάσεις της εκκλησίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η εκκλησία, εδώ και καιρό, δεν μπορεί να πείσει για τις προθέσεις της. Κόβει και ράβει την παράδοση στα μέτρα της και πλουτίζει εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό αίσθημα του λαού, που η ίδια δημιούργησε με όχι και τόσο χριστιανικούς τρόπους μέσα στους αιώνες. Πόσος καιρός πέρασε από τότε που σας προκάλεσε απορία το γεγονός της απαγόρευσης των γυναικών στη χερσόνησο του Αθω; Πιο εκκλησιαστικό δίκαιο είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα και με τα οποία δημιουργούν πολιτικό προφίλ ακόμη και οι απολογητές και διαχειριστές αυτού του συστήματος; Είναι προφανές και έχει διαπιστωθεί από την ιστορία. Οσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η εκκλησία χρειάζεται στο σύστημα. Αλλά ακόμη και στα πλαίσια αυτά, μπορεί να διασωθεί ο πολιτιστικός μας πλούτος από τις αρπακτικές της διαθέσεις.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ