Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
.. pgno01.. head02c - ## - 1103096. r44

Με στόχο και προοπτική το σοσιαλισμό

Κεντρικά καθήκοντα με βάση τα προσυνεδριακά υλικά είναι:

α) Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του Κόμματος και της επιρροής του και β) Προώθηση της συσπείρωσης και πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων σε δημοκρατική, αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με προοπτική το σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ, κόμμα της εργατικής τάξης, συνειδητή πρωτοπορία της, δεν μπορεί παρά να παίξει το ρόλο του στις σημερινές συνθήκες, επιδιώκοντας ν' αναδείξει ότι η πορεία των εξελίξεων, όπως την έχουν σχεδιάσει η ολιγαρχία του πλούτου μαζί με τους πολιτικούς της εκφραστές, δεν είναι νομοτελειακή. Οσο θα προχωρούν οι προσπάθειες των εκμεταλλευτριών δυνάμεων του κεφαλαίου, άλλο τόσο θα αναπτύσσεται η αντίδραση από τη μεριά των εκμεταλλευομένων. Θα εκφράζεται με διάφορους τρόπους, θα οργανώνεται, θα παίρνει ταξικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, θα συγκρούεται μαζί του, επιδιώκοντας την ανατροπή του για να πάρουν οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.

Οι σύγχρονες συνθήκες έχουν χαρακτήρα πολυσύνθετο, αν τον δει κανείς όχι μόνο από τις απροκάλυπτες οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές μορφές που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός, όσο και από την ιδεολογική επίθεσή του ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ενάντια σε κάθε μορφή αγώνα που έχει σπέρματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Ενάντια σε κάθε ιδέα και δράση που δυναμιτίζει τα θεμέλια του συστήματος αφομοίωσης και εξαγοράς των συνειδήσεων των εργαζομένων, με σκοπό την ευκολότερη χειραγώγησή τους.

Τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, σ' αυτές τις συνθήκες, αντικειμενικά έχουν να παίξουν έναν πιο σύνθετο, πιο δύσκολο, πιο υπεύθυνο ρόλο.

Η δράση της ΚΟΒ, του στελέχους και μέλους του Κόμματος θα πρέπει να εξαντλεί όλα τα περιθώρια από ποσοτική και κυρίως από ποιοτική άποψη, έτσι ώστε να καλλιεργείται διαφοροποίηση στη συνείδηση των εργαζόμενων. Να γίνεται όλο και πιο κατανοητός ο βαθιά εκμεταλλευτικός και απάνθρωπος χαρακτήρας της πολιτικής της άρχουσας τάξης.

Οτι δηλαδή μ' όλες της τις μορφές εξυπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, που ευημερεί πατώντας στον ιδρώτα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Θα πρέπει ν' αναδείχνεται η ανάγκη ταξικών αγώνων, με στόχο την επίλυση των άμεσων προβλημάτων, ο συντονισμός της δράσης κατά κλάδο, τομέα, περιοχή, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μετώπου με αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, ικανού να οδηγήσει στη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων. Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Αυτά τα καθήκοντα δεν μπορεί να θεωρηθούν σαν γενικές κατευθύνσεις ή σαν θεωρητικά ζητήματα, από τα οποία θα κριθεί γενικά η δράση της ΚΟΒ και των καθοδηγητικών οργάνων. Δε νοείται να κριθούν τελικά σαν "σχέδια επί χάρτου". Αντίθετα πρέπει άμεσα, επιτακτικά να μπουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΡΑΣΗ της ΚΟΒ, να μπολιάσουν με το περιεχόμενό τους τη δουλιά, τη χρέωση του κομματικού μέλους, να 'ναι οι πραγματικοί δείχτες αποτελεσματικότητας της κομματικής δουλιάς.

Ο ρόλος του μέλους του Κόμματος μέσα από το πρωτοβάθμιο σωματείο, στο εργοστάσιο, τη βιοτεχνία, το εργοτάξιο, την υπηρεσία ή ακόμα και μέσα από τους συλλόγους, τις κινήσεις και τις επιτροπές είναι ο κινητήριος μοχλός για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων, την κινητοποίησή τους για διεκδικήσεις. Η ΚΟΒ θα πρέπει να καθοδηγήσει, να στηρίξει με κάθε λογής βοήθεια αυτό το καθήκον του κομματικού μέλους.

Να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των προβλημάτων οργάνωσης της δουλιάς, να εξοπλίσει ιδεολογικά και πολιτικά, να βγάλει συμπεράσματα μέσα από τις εμπειρίες, να προσπαθήσει για τη συσπείρωση και το συντονισμό πλατύτερων δυνάμεων πάνω στους συγκεκριμένους στόχους, επιδιώκοντας μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ παρέμβαση και με προοπτική.

Να συνδυάζει, δηλαδή, τη συσπείρωση των εργαζόμενων για άμεσες αγωνιστικές διεκδικήσεις, με την προσπάθεια αυτοί οι αγώνες να παίρνουν χαρακτηριστικά ταξικής αντιπαράθεσης με την άρχουσα τάξη, να μπαίνει σε αμφισβήτηση η κυριαρχία της. Ν' αναδείχνεται η αναγκαιότητα ανατροπής της από το συντονισμένο αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της μέσα από επαναστατική σοσιαλιστική διαδικασία.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη δουλιά μας δείχνει την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης και συντονισμένης παρέμβασης από τα κάτω για όλα τα κοινωνικά προβλήματα σε συνεχή, καθημερινή βάση.

Δε φτάνει, για παράδειγμα, να πείσεις τον εργάτη να κατέβει στην απεργία μόνο για την αύξηση στο μεροκάματο. Πρέπει να τον πείθεις ότι ο εργοδότης μαζί με την κυβερνητική πολιτική θα βρουν χίλιους τρόπους να τον στραγγαλίσουν, έστω κι αν του δώσουν αύξηση. Με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, την επιβάρυνση από την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων κτλ. Πρέπει σε καθημερινή βάση να σφυρηλατείται η συνείδησή του για την απαλλαγή του από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου. Να του ανοίγεται η αναγκαιότητα ενός άλλου συστήματος χωρίς εκμετάλλευση - του σοσιαλιστικού - και μ' αυτή την προοπτική να συντονίζει τη δράση του με τους άλλους εργαζόμενους σ' ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, ξεπερνώντας και μια σειρά από τεχνητούς συντεχνιακούς ύφαλους και άλλα εμπόδια που σκόπιμα βάζει η αστική τάξη.

Δε φτάνει να καταγγείλεις τις μεθοδεύσεις κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ για τα ναυπηγεία, την κλωστοϋφαντουργία, τσιμεντοβιομηχανία, λιπασματοβιομηχανία κτλ. και να στοχεύεις σε κοντοπρόθεσμες μόνον εγγυήσεις ή προσωρινές λύσεις. Οι στόχοι πρέπει να διευρύνονται, ανοίγοντας μέτωπο ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, της εξάρτησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Ανοίγοντας δρόμο για κοινή δράση με τους οικοδόμους, τους εμποροϋπαλλήλους, τους εκπαιδευτικούς, τους ΕΒΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά.

Δε φτάνει ν' ανοίξεις τα ζητήματα της παιδείας στο σύλλογο και την Ενωση Γονέων. Χρειάζεται κοινή δράση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, αλλά και πέρα απ' αυτούς. Τα ζητήματα της παιδείας (όπως και της Ειρήνης, της νεολαίας, της υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού) αφορούν και τους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους. Στη βάση τους μπορούν να συναντιούνται και ν' αναπτύσσουν τους δεσμούς και τη δράση τους όλοι οι φορείς των εργαζόμενων.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τις προσπάθειες συντονισμού φορέων των εργαζόμενων σε επίπεδο δήμου ή περιοχής δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος, υπάρχουν οι δυνατότητες για να αναπτυχθούν, αρκεί πρώτ' απ' όλα να γίνουν υπόθεση των κομμουνιστών.

Υπάρχουν, φυσικά, δυσκολίες στην προσπάθεια να προχωρήσει μια τέτοια δουλιά. Από προβλήματα συσπείρωσης, οργάνωσης και συντονισμού μέχρι και αντιλήψεις που σκόπιμα σπέρνονται από διασπαστικές δυνάμεις, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την ενσωμάτωση.

Στο βαθμό που οι κομμουνιστές με τη δράση, τη συνεπή και αταλάντευτη στάση τους υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζόμενων, οι δυσκολίες και οι παγίδες ξεπερνιούνται, αλλά και εμπειρία πλουσιότερη (μαζική, πολιτική, ιδεολογική) βγαίνει για την Κομματική Οργάνωση.

Κύριο μέλημα της ΚΟΒ, του αχτιδικού οργάνου, θα πρέπει να είναι η καθημερινή δουλιά της κομματικής δύναμης μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, με συγκεκριμένο σχεδιασμό για το χώρο δουλιάς, τον κλάδο, τη συνοικία, την πόλη που ταυτόχρονα θα εξειδικεύεται, θα προσωποποιείται για το στέλεχος και το κομματικό μέλος, θα ολοκληρώνεται με την ανταλλαγή εμπειρίας και δημιουργικό έλεγχο.

Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων θ' ανεβάζει ολόπλευρα το περιεχόμενο στη δουλιά της Κομματικής Οργάνωσης, τον καθοδηγητικό της ρόλο.

Η συνεπής στάση τους στους αγώνες και μέσα από το αντιπάλεμα με τις αστικές, ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και πρακτικές θα είναι εγγύηση για το χαρακτήρα του Κόμματος, το σωστό προσανατολισμό του κινήματος. Θα είναι το παράδειγμα, ο πόλος έλξης για την ένταξη στις γραμμές του ΚΚΕ των πιο πρωτοπόρων εργαζόμενων, τη συσπείρωση όλο και πλατύτερων δυνάμεων γύρω από την ιδεολογία και την πολιτική του.

Μια τέτοια δουλιά σε συνδυασμό με την κατάκτηση μέσα στη ζωή των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας του Κόμματος, την εδραίωση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, θ' ανοίξουν μια νέα περίοδο ολόπλευρης ανάπτυξης του Κόμματος και του κινήματος.

Θα εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για αταλάντευτη αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική πορεία του μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων, δίνοντάς του τη δυναμική που απαιτείται για τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και τη σοσιαλιστική προοπτική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ

Γραμματέας ΑΕ Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρας

Μέλος ΕΠ Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ