Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Κερδοσκοπούν με μεγάλες εκπτώσεις "κάλπικες"

Οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν οι εργολάβοι για την εκτέλεση των νομαρχιακών έργων, αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη ότι το σύστημα ανάθεσης, εκτέλεσης, κοστολόγησης και ελέγχου παραλαβής των κατασκευαζόμενων έργων νοσεί βαρύτατα. Η προσφορά μεγάλων εκπτώσεων στα υπό εκτέλεση έργα, είναι γνωστό εργολαβικό κόλπο, η επιτυχία όμως του οποίου προϋποθέτει και τη "συνδρομή" δυνάμεων "εκ των έσω". Στην προκειμένη περίπτωση, οι εκ των έσω δυνάμεις, τοποθετούνται στο χώρο των Νομαρχιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η επιχείρηση ανάθεσης των έργων σε συγκεκριμένους εργολάβους λειτουργεί πολύ απλά. Ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι π.χ. 100 εκατ. δραχμές, ο εργολάβος προσφέρει έκπτωση 60 - 70 ή και 80%. Με τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο επιχειρείται η εκτόπιση των άλλων εργολάβων, οι οποίοι θα "υποπέσουν στο λάθος" να προσφέρουν εκπτώσεις, που θα κινούνται σε λογικά επίπεδα. Φυσικά ο μειοδότης του έργου ποτέ δε χάνει. Από τη στιγμή που θα αναλάβει το έργο, αλλάζει το αντικείμενό του, τις μελέτες, το κόστος των υλικών, ώστε τελικά το τίμημα να καλύπτει όχι μόνο την αρχική προσφορά, αλλά τις περισσότερες φορές να υπερκαλύπτει κατά πολύ και τον αρχικό του προϋπολογισμό.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει 235 περιπτώσεις κατασκευής νομαρχιακών έργων στα οποία παρατηρήθηκαν υπερβολικές εκπτώσεις. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι οι μεγάλες καταχρήσεις και υπερβάσεις παρατηρούνται στα μεγάλα υπό εκτέλεση δημόσια έργα, τα οποία αναλαμβάνει το γνωστό κύκλωμα των μεγαλοεργολάβων.Και αποτελεί κοινό μυστικό, πως η ανάθεση των μεγάλων έργων, αποφασίζεται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και άνω...

Υπερβάσεις

Τις μεγάλες εκπτώσεις ακολουθούν οι μεγάλες υπερβάσεις του κόστους κατασκευής των έργων.Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής παρατίθενται στα ακόλουθα παραδείγματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  • Η εκτέλεση νέων έργων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με ημερομηνία δημοπράτησης 14/5/1990, είχε αρχικό προϋπολογισμό έργου 2,9 δισ. δραχμές. Μετά την έκπτωση που προσφέρθηκε, το ποσό της σύμβασης εκτέλεσης των έργων, ορίστηκε στα 1,890 δισ. δραχμές. Ομως, η συνολική δαπάνη για την εκτέλεση των έργων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας - μαζί με το ΦΠΑ - έφτασε στο ποσό των 4,562 δισ. δραχμών.
  • Για την κατασκευή δημόσιας βιβλιοθήκης πάλι στη Δράμα, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 157 εκατ. δραχμές, υπογράφηκε σύμβαση ύψους123,2 εκατ. δραχμών και το τελικό κόστος ανήλθε στα 541 εκατ. δραχμές.
  • Στις 12/9/88 δημοπρατήθηκε το έργο της μελέτης και κατασκευής του ΤΕΛ Αλιβερίου. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 500 εκατ. δραχμές, υπογράφηκε σύμβαση ύψους 412 εκατ. δραχμών και τελικά το έργο στοίχισε 926 εκατ. δραχμές.
  • Στις 17/9/90 δημοπρατήθηκε το έργο Μελέτης και κατασκευής του κλειστού κολυμβητηρίου Καρπενησίου. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 660,8 εκατ. δραχμές, υπογράφηκε σύμβαση ύψους 652,7 εκατ. δραχμών και τελικά το κόστος του έργου ανήλθε στα 1,056 δισ. δραχμές.
  • Στις 18/6/91 δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής μαρίνας στην Ιτέα. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 800 εκατ. δραχμές, υπογράφηκε σύμβαση ύψους653,5 εκατ. δραχμές και το τελικό κόστος του έργου ανήλθε στα 1,972 δισ. δραχμές.

Ο κατάλογος του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, που δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει στους διάφορους εργολάβους διπλάσια και τριπλάσια ποσά σε σχέση με τις συμβάσεις που υπογράφονται είναι ατέλειωτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμονή τεσσάρων χρόνων (2000-12-13 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη για υπερβάσεις στο έργο (1996-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ