Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Οπου φτώχεια και... παραοικονομία

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η ΟΒΣΑ, σύμφωνα με την οποία το 57% των βιοτεχνών και το 52% των εμπόρων καταφεύγουν σε τοκογλύφους, προκειμένου να επιβιώσουν "για λίγο ακόμα". Υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή από τους τοκογλύφους ξεπερνάει τα 250 δισ. δρχ. το χρόνο

"Πενία τέχνας κατεργάζεται", λέει πολύ σοφά η λαϊκή ρήση. Μόνο που στην περίπτωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων τις... "τέχνες" δεν τις κατεργάζονται οι ίδιοι οι επαγγελματίες, που φυτοζωούν κάτω από τις δυσβάσταχτες συνθήκες που έχει καλλιεργήσει η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, η υπαγορευμένη από τα ντόπια και ξένα κέντρα της ολιγαρχίας του πλούτου, η καταστρατήγηση ολόκληρου του υγιούς θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που κατεργάζονται είναι οι τοκογλύφοι καρχαρίες, που τρέφει αυτό το σύστημα και οι οποίοι καραδοκούν για τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες στην απόγνωσή τους πιάνονται κυριολεκτικά από τα μαλλιά τους.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε σε ικανό δείγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ).Πτυχές αυτής της έρευνας, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ".

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας το 57% των επαγγελματοβιοτεχνών και το 52% των εμπόρων, συνολικά πάνω από 100.000 ΕΒΕ σε όλη την Αττική, αναγκάζονται να καταφεύγουν στην τοκογλυφία, που κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες φαντάζει ως μια προσωρινή λύση, ως τη μόνη "λύση". Είναι η τελευταία κίνηση απελπισίας πριν το οριστικό λουκέτο. Και δε θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα με τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, τη φορομπηχτική πολιτική με τα ευφυολογήματα του είδους των "αντικειμενικών κριτηρίων", και όλα αυτά τη στιγμή που ο τζίρος μειώνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι:

  • Τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ΕΒΕ από τους τοκογλύφους είναι το κατώτερο 5% - 10% το μήνα!Το χρόνο, ο τόκος φτάνει το ποσοστό του 60%- 120%!
  • Τα ποσά που συνήθως δανείζονται κυμαίνονται από 1.000.000 δρχ. μέχρι 40.000.000 δρχ.
  • Υπολογίζεται, δε, ότι το συνολικό ποσό που διακινείται στην τοκογλυφία ανέρχεται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο!
  • Επίσης, υπολογίζεται ότι οι τοκογλύφοι κερδίζουν από αυτό το αλισβερίσι της απελπισίας πάνω από 800 δισ. δρχ., ενώ η φοροδιαφυγή ξεπερνάει τα250 δισ. δρχ. το χρόνο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από θύματα της τοκογλυφίας ακούγονται ονόματα... ευυπόληπτων πολιτών, πολλές φορές μελών επιστημονικών κοινοτήτων, που ασκούν παράλληλα αυτό το... "επάγγελμα"! "Και δε χρειάζονται πολλά", καταγγέλλουν οι ίδιοι. "Ενα κεφάλαιο και μια επιγραφή "δημόσιες σχέσεις" έξω από το... γραφείο που πολλές κι αυτό δε χρειάζεται, αφού η "δουλιά" μπορεί να γίνει και αλλού. Εξάλλου, είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη του κοσμάκη, και η "πελατεία" συστήνεται από στόμα σε στόμα".

Την ίδια στιγμή, το επίσημο κράτος κυριολεκτικά υποθάλπει αυτούς τους ασυνείδητους επιτήδειους, σπρώχνοντας τους ΕΒΕ με μαθηματική ακρίβεια είτε στην αγκαλιά τους είτε στον αφανισμό, "κωφεύοντας" στις φωνές απόγνωσης των ΕΒΕ, κλείνοντας τα μάτια στα καθημερινά λουκέτα, στο 1,5 τρισ. δρχ. στο οποίο ανέρχονται τα φέσια στην αγορά. Η πολιτική στήριξης των ΜΜΕ ακούγεται πια σαν κακόγουστο αστείο, ενώ οι τράπεζες τους γυρνάνε την πλάτη, καθώς οι όροι δανεισμού από αυτές είναι απαγορευτικοί για τους ΕΒΕ.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις περιορίζονται στο να μετατρέπουν κάθε φορά με διάφορα τερτίπια τους ΕΒΕ σε υποζύγια των φορολογικών βαρών, μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στο να αποκαλεί "φοροφυγάδες" τους ΕΒΕ, τη στιγμή που - ας μην κρυβόμαστε - γνωρίζει καλά ότι κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν στις πλάτες τους.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ