Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΝΔΥΣΗ
Επιδοτούμενα "λουκέτα"

Περισσότερα από 15 δισ. δραχμές έχουν δοθεί σε εργοδότες των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, ενώ καταστρατηγούν εργασιακές σχέσεις και απειλούν με κλείσιμο

Περισσότερα από 15 δισ. δραχμές έχουν δοθεί μέσω σκανδαλωδών επιδοτήσεων στους εργοδότες των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού,τοντελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου,όχι όμως για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, αλλά για το κλείσιμο εργοστασίων και το "σάρωμα" εργατικών δικαιωμάτων.Αυτό επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και τη συμμετοχή σωματείων από εργοστάσια που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα.

Η ανάγκη συντονισμού της δράσης των εργαζομένων επισημάνθηκε απ' όλους τους συνδικαλιστές και αποφασίστηκε η διοργάνωση, τις επόμενες μέρες, κοινής συνέντευξης Τύπου και στη συνέχεια πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ανά περιοχή.

"Θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η εφαρμογή κλαδικής πολιτικής στήριξης και ανάπτυξης του κλάδου, προς όφελος των εργαζομένων. Αντίθετα, δίνονται αρκετά δισ. δραχμές για να επιδοτούνται σκανδαλωδώς οι βιομήχανοι, για να κλείνουν εργοστάσια και να κάνουν απολύσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν δοθεί πάνω από 15 δισ. δρχ. για επιδοτήσεις εργοδοτών", σημείωσε ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους για τη συνεχή συρρίκνωση του κλάδου και τόνισε πως "η μεμονωμένη προσπάθεια δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα και πρέπει συντονισμένα να προχωρήσουμε".

Το δίλημμα "θα πρέπει να πούμε να πάρει επιδότηση και να λειτουργήσει; Η να μην πάρει και να κλείσει", έθεσε ο Μ. Λεμπιδάκης,γραμματέας της ΟΕΚΙΔΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και σε πλήρη ταύτιση με την εκβιαστική τακτική των εργοδοτών.

Ο Σ. Τσίτσης απ' το κλαδικό σωματείο Νάουσας σημείωσε πως "στα Κλωστήρια Β ανακοινώθηκαν 60 απολύσεις, στον Βαρβαρέσο 50 απολύσεις, στα Κλωστήρια Γ δίνονται υποχρεωτικές 15νθήμερες άδειες, ενώ η ΤΡΙΚΟΛΑΝ σχεδιάζει να μεταφερθεί στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, η εντατικοποίηση είναι στο φουλ, ενώ οι συμβάσεις αορίστου χρόνου μετατρέπονται σε δίμηνες και τρίμηνες. Την ίδια στιγμή ο Βαρβαρέσος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο 4,7 δισ. δρχ., ενώ η ΤΡΙΚΟΛΑΝ πήρε 540 εκατ. δρχ. επιδότηση".

Η Ι. Μούζου,απ' το σωματείο του "Σακαλίδη" στην Πάτρα, είπε ότι "αν και τα τελευταία χρόνια ο εργοδότης έχει αγοράσει μια σειρά από εργοστάσια, στο εργοστάσιο της Πάτρας άρχισε να απειλεί ότι δεν πάει καλά. Από 115 εργαζόμενοι πριν 4 χρόνια μείναμε 57, ενώ η παραγωγή παρέμεινε η ίδια και υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να κάνουμε όλες τις ειδικότητες. Στις 10 του Μάρτη ήρθε με πρόταση ή δεχόμαστε τριήμερη εργασία ή κλείνει το εργοστάσιο. Ομόφωνα το ΔΣ του σωματείου είπε "όχι" στην υποαπασχόληση και τα σχέδια δεν πέρασαν".

Η Ζ. Παπαγιαννοπούλου απ' το κλαδικό σωματείο Πάτρας σημείωσε πως "απ' τους 6.000 εργαζόμενους του κλάδου, μόλις 1.000 εργάζονται μόνιμα και άλλοι 2.500 εκ περιτροπής, με τις διάφορες επιδοτήσεις. Η Πάτρα έχει μπει στον νόμο περί φθινουσών περιοχών, πέφτουν "χοντρά" λεφτά, αλλά ο κλάδος αφανίζεται".

Απολύσεις ξεκίνησε και η επιχείρηση ΕΛΛΑΣ στην Πάτρα. Οπως είπε η Ε. Στεφανοπούλου,απ' το επιχειρησιακό σωματείο "ήδη έχει διώξει υπαλλήλους. Βάζει εργαζόμενους σε διαθεσιμότητες, ενώ ανακοίνωσε πως μέχρι τέλος '96 θα δουλέψει το μισό εργοστάσιο και στη συνέχεια θα κλείσει. Το μεταφέρει στην Αλβανία και απ' όσο γνωρίζουμε έχει ήδη ανοίξει εκεί μονάδα με 1.000 εργαζόμενους".

Με στόχο τη μείωση του κόστους, η επιχείρηση "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά, πρότεινε τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 102 άτομα. Οπως σημείωσε ο Π. Μπαμπάσης,γραμματέας του σωματείου "οι εργαζόμενοι θέλοντας να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, πραγματοποιούν εδώ και 25 μέρες δίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά".

Ο Κ. Κωστόπουλος απ' το κλαδικό της Λάρισας είπε πως "στη Λάρισα έχουμε άγρια επίθεση των εργοδοτών σε όλα τα δικαιώματά μας και το σωματείο βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση. Ειδικά στη ΡΟΚΑ που παραμένει κλειστή τόσους μήνες, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με την προσφορά που έχει κατατεθεί και η οποία δε διασφαλίζει την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό τους οι εργάτες της ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ (2003-10-10 00:00:00.0)
Συσπειρωμένοι στα σωματεία (2002-12-21 00:00:00.0)
Περιοδεία στη Νάουσα (1998-10-02 00:00:00.0)
Ανεργία και "ελαστικοποίηση" (1997-02-28 00:00:00.0)
Κρίση "ευρωπαϊκών προδιαγραφών" (1996-03-10 00:00:00.0)
"Δούρος", όπως "Φολκσβάγκεν"... (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ