Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέζει η Ουάσιγκτον

Με στόχο την επιβολή "λύσης" στο "ελληνοτουρκικό πρόβλημα", η αμερικανική διπλωματία κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα για την πραγματοποίηση διαλόγου με την Τουρκία

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις της προκειμένου να επιβάλει μια διαδικασία για τη διευθέτηση του "ελληνοτουρκικού προβλήματος" την οποία ως μόρφωμα, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών κύκλων, είναι αποφασισμένη να την υποβάλει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η αμερικανική διπλωματία πιέζει προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας μέσα στον Απρίλη. Οι αμερικανικές πιέσεις στρέφονται τόσο προς την Αθήνα όσο και προς την Αγκυρα προκειμένου οι δύο πλευρές να αποδεχτούν ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα επαναφέρει τις προσεχείς μέρες προς διαβούλευση η ιταλική προεδρία.

Μέσα στο κλίμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που συναντά στο εσωτερικό, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, τείνει να διαμορφώσει μια θετική απάντηση στην "επίθεση φιλίας" που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Μ. Γιλμάζ. Η απάντηση αυτή η οποία θα περιγράφει τις ελληνικές θέσεις γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί πλήρως, πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, γιατί, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρείται σκόπιμο από την ελληνική κυβέρνηση όταν ο Κ. Σημίτης συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Κλίντον να έχει ήδη τοποθετηθεί επί των τουρκικών προτάσεων για διάλογο.

Χτες, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο θέλησε να διερευνήσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών.

Οπως υποστηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, η Αγκυρα θεωρεί πως δεν έχει λάβει ακόμη επισήμως ικανοποιητική απάντηση στο "άνοιγμα Γιλμάζ", το οποίο μάλιστα προκαλεί τις αντιδράσεις του "στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου" στην Τουρκία.

Ανάλογες αντιδράσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκαλούνται και μέσα στην ελληνική κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες μέρες επιμένει ότι απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Αγκυρας δεν είναι δυνατό να αντιδρά η Ελλάδα με πολιτική ήπιων τόνων, αλλά ενισχύοντας την αποτρεπτική της δύναμη.

Πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας, κύκλοι οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτόν "διαδίδουν" πως η αμερικανική διπλωματία οδηγεί την Ελλάδα σε απ' ευθείας διάλογο με την Τουρκία για τον οποίο μάλιστα θα υπάρξει ισχυρότατη αντίδραση στην Αθήνα.

Οι αντιδράσεις αυτές πάντως, όπως υποστηρίζουν κύκλοι οι οποίοι απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης, δεν έχουν να κάνουν με τη συζήτηση περί των επιλογών της ελληνικής διπλωματίας αλλά ξεκινούν από τις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει μάλιστα του επικείμενου Συνεδρίου.

Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας πρέπει να σημειωθεί ότι σχολιάστηκαν χτες έντονα από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ ο οποίος είπε πως "πρόκειται για συμπεριφορά που υπονομεύει το κλίμα ειρήνης που θέλουμε να δημιουργήσουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ