Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπέγραψαν τα διετή "δεσμά"

Στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και οι κλαδικές συμβάσεις, προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ! "Ικανοποιητική" για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ η Σύμβαση! Γ. Μαυρίκος: "Αξιος ο μισθός των πρωταγωνιστών"

Υπογράφτηκε και τυπικά χτες το μεσημέρι η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με την οποία καθηλώνεται το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη σε εξευτελιστικά επίπεδα. Η Σύμβαση υπογράφτηκε από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πρωτόπαππα,η παράταξη του οποίου πήρε τελικά μόνη της την ευθύνη για την υπογραφή της Σύμβασης της ντροπής.

Η νέα, διετής ΕΓΣΣΕ προβλέπει ότι για το 1996 θα δοθεί αύξηση 3,5% + 4% (5,7% σε ετήσια βάση) στο κατώτερο μεροκάματο, ενώ αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 6,5% θα καλυφθεί και η διαφορά από 1.1.97... Για τον δεύτερο χρόνο, το 1997, η αύξηση που θα δοθεί θα καλύπτει τον προβλεπόμενο πληθωρισμό του 1997 και θα δίνει 1% το πρώτο εξάμηνο και 1% το δεύτερο, επιπλέον. Αν ο πραγματικός πληθωρισμός ξεπεράσει την πρόβλεψη, τότε θα δοθεί η διαφορά στις 1.1.98...

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα Σύμβαση το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται στις 5.531 δραχμές μεικτά από την 1η Γενάρη 1996, ενώ από την 1η Ιούλη θα διαμορφωθεί στις 5.753 δραχμές, επίσης μεικτά. Ο κατώτερος μισθός θα φτάσει τις 123.520 δραχμές μεικτά από 1.1.96 και τις 128.460 δραχμές από 1.7.96.

Οι παραπάνω εξευτελιστικές "αυξήσεις", εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους..."πραγματική αύξηση αμοιβών" (!), όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,ενώ εξέφρασε την ελπίδα η "ίδια εξασφάλιση" να χαρακτηρίσει και τις κλαδικές συμβάσεις!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πρωτόπαπας,χαρακτήρισε "ικανοποιητική" (!) τη Σύμβαση και προανήγγειλε σύσκεψη με τα προεδρεία των ομοσπονδιών τις επόμενες μέρες για να εξεταστεί ο συντονισμός των αγωνιστικών διεκδικήσεών τους...

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,δήλωσε στο "Ρ": "Το έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της γνωστής σύμβασης της ντροπής. Αποτέλεσμα; κέρδη για την ολιγαρχία κι ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης για τους μισθωτούς. Αξιος ο μισθός όλων των πρωταγωνιστών. Καλούμε ομοσπονδίες και σωματεία να αχρηστεύσουν στην πράξη αυτή τη σύμβαση, πετυχαίνοντας με τον αγώνα τους ικανοποιητικές κλαδικές και διμερείς συμβάσεις".

Ο ΣΕΒ δε δέχτηκε να περιλαμβάνεται στη σύμβαση η θέληση των συμβαλλόμενων μερών για την προστασία της Κυριακάτικης αργίας και την αναμόρφωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων! "Δεν πιστεύουμε στον περιορισμό της ελευθερίας της εργασίας", δήλωσε για το θέμα ο Ι. Στράτος.Ετσι, οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ αναγκάστηκαν μετά από αυτό να υπογράψουν "διακήρυξη", εκτός σύμβασης, με την οποία "υπογραμμίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να κατοχυρωθεί η Κυριακή αργία και να υπάρξει χρονικό πλαίσιο λειτουργίας από 6 πμ έως 8 μμ το χειμώνα και 9 μμ το καλοκαίρι, ενώ τα Σάββατα από 6 πμ έως 5μμ".

Η Σύμβαση

Στη σύμβαση δεν αναφέρεται πουθενά κατά λέξη το αίτημα της ΓΣΕΕ για το 35ωρο,αν και είχε προβληθεί ως σημείο αιχμής. Αναφέρεται μόνο η σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει κατά κλάδο τις "επιπτώσεις της μείωσης του χρόνου εργασίας".

Επίσης στο κείμενο της σύμβασης καταγράφεται και η συμφωνία των δυο μερών για την "αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων", για τη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και σύνδεση των υπολοίπων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία απασχολουμένων, χωρίς να επιβαρυνθούν τα Ταμεία και χωρίς αύξηση των εισφορών.

Ορίζεται επίσης, ότι:

Τα επιδόματα θα υπολογίζονται με βάση τα γενικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων και όχι τις τυχόν επιπλέον αυξήσεις από την αύξηση του πληθωρισμού. Για τους εργατοτεχνίτες που έχουν δωδεκαετή υπηρεσία ή προϋπηρεσία θα χορηγείται από 1.1.96 τέταρτη τριετία με ποσοστό αύξησης 5% επί του βασικού μεροκάματου. Οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 20 ετών δικαιούνται τρεις μέρες επιπλέον άδεια αν εργάζονται πενθήμερο και τέσσερις μέρες αν εργάζονται εξαήμερο. Η προϋπηρεσία αφορά οποιονδήποτε εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η αποζημίωση των εργαζομένων μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας καθορίζεται σε 85 ημερομίσθια και για 20 χρόνια σε 100 ημερομίσθια. Οι εργαζόμενοι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές σε εκπαιδευτικές μονάδες του δημοσίου μέχρι 27 χρόνων δικαιούνται 30 μέρες άδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις, η οποία μπορεί να χορηγηθεί τμηματικά ή εφάπαξ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ