Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Λύση, η ένταξη όλης της πόλης στο Σχέδιο

- Οι κάτοικοι των Μετεώρων Πολίχνης, πάνω από 15 μέρες τώρα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να λυθούν τα προβλήματα στέγασης, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που αντιμετωπίζουν. Ποιες οι δικές σας προτάσεις για τη λύση του προβλήματος των Μετεώρων;

- Να τονίσουμε πρώτα πως το πρόβλημα αυτό συντηρείται επί δεκαετίες και αξίζει να προσθέσουμε πως ό,τι έχει γίνει στα Μετέωρα (δρόμοι, κλπ.), έγινε αποκλειστικά από τους κατοίκους αυτούς, πολλές φορές μάλιστα σε αντιπαλότητα με τους αρμόδιους φορείς. Εμείς ζητάμε να ενταχθεί όλη η Πολίχνη στο Σχέδιο Πόλης, έτσι που να περιλάβει και τους ευρισκόμενους σήμερα εκτός σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουμε, προστατεύεται και η υπόλοιπη δημοτική γη που δεν είναι καταπατημένη. Εμμένουμε στην απόφαση που πήρε ομόφωνα το ΔΣ, να γίνει η χρέωση των αυθαιρέτων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, αλλά και για να προκύψουν οικονομικά οφέλη για το δήμο. Επίσης, υποστηρίζουμε την εφαρμογή στην περιοχή Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, με βάση τη μελέτη που είχε συνταχθεί το 1990. Η μελέτη εκείνη, όμως, θα πρέπει να λάβει υπόψη τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, την ύπαρξη δηλαδή των αυθαιρέτων.

- Ο Δήμος Πολίχνης πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

- Η δημοτική αρχή ποτέ δεν έκανε μελέτες για την ακριβή καταγραφή της κατάστασης στα Μετέωρα. Ετσι, οι λύσεις της ήταν πρόχειρες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Επίσης, η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε υποσχέσεις, τις οποίες δεν τήρησε. Να σημειωθεί πως και το ελληνικό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, ψήφισε ρύθμιση με την οποία είχαν συμφωνήσει η διοίκηση του δήμου και οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι. Τη ρύθμιση αυτή, μια βδομάδα μετά, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, το ελληνικό Κοινοβούλιο την αναίρεσε. Πολλοί έχουν παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη αυτών των ανθρώπων. Να καταγγείλω, όμως, και ένα άλλο φαινόμενο: Οσοι είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα Μετέωρα, βγαίνουν και ξεσηκώνουν τους παλαιούς κατοίκους της Πολίχνης και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διχαστικό κλίμα στην πόλη.

- Μετά από τόσες μέρες απεργία πείνας, τίθεται πλέον ζήτημα υγείας για τους πέντε απεργούς. Πώς βλέπει η παράταξή σας την κατάσταση που διαμορφώνεται;

- Από την πρώτη στιγμή, δηλώσαμε ότι συμπαραστεκόμαστε στη φιλοσοφία της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, αλλά δεν έχουμε καμία απολύτως συμμετοχή στις αποφάσεις για το ποια μορφή πάλης θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι. Ιδιαίτερα, όμως, για τη σημερινή μορφή κινητοποίησης που έχουν ακολουθήσει, θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση απελπισίας σαν αποτέλεσμα του εμπαιγμού που τους έχει γίνει.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ