Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΟΡΑ
"Ομαλοποίηση" με καταγραφή της ακρίβειας

Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των καταναλωτών δεν πάρθηκε στη χτεσινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θίξει το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς, που επιτρέπει την αισχροκέρδεια

Με ελέγχους στην αγορά, με εισαγωγές και με "συστάσεις" για τη διαμόρφωση των τιμών προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το κύμα ανατιμήσεων σε κρέατα και οπωροκηπευτικά. Αυτό το δρόμο επέλεξε η κυβέρνηση στη χτεσινή σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών, που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με αντικείμενο την ομαλοποίηση της αγοράς και τον έλεγχο των επιπτώσεων που έχει η αναστάτωση, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, στον πληθωρισμό, καθώς όλα δείχνουν ότι έχει ξεφύγει από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης".

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου,εξερχόμενος από τη σύσκεψη, υποστήριξε ότι το Μάρτη υπήρξε "συρροή συγκυριακών εξελίξεων" που επιβάρυναν τον τιμάριθμο και χαρακτήρισε την απόκλιση που σημειώθηκε, οδηγώντας τον τιμάριθμο του Μάρτη κοντά στο 9%, "πολύ άτυχη και πολύ ασυνήθιστη εξέλιξη". Ο ίδιος απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε τέσσερις κατηγορίες προϊόντων: στα υγρά καύσιμα, στα οπωροκηπευτικά, στο κρέας και στο λάδι.

Ειδικότερα, απέδωσε τις απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα στην απότομη άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "τα πράγματα θα οδεύσουν σε ομαλοποίηση". Το ΔΝΤ, είπε, πρόβλεπε το Γενάρη για ολόκληρο το 1996 τιμή πετρελαίου 16 δολάρια. Το Φλεβάρη ήταν τόσο, ενώ στις αρχές Απρίλη διαμορφώθηκε στα 22 δολάρια. Για τα οπωροκηπευτικά, εντόπισε την άνοδο των τιμών του τελευταίου διαστήματος στις μελιτζάνες και στα μαρούλια και υποστήριξε ότι οι τιμές άρχισαν να πέφτουν. Να προσθέσουμε, εδώ, ότι οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι ήδη έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η αγορά των οπωροκηπευτικών και ότι θα υπάρξει επάρκεια κατά την περίοδο των γιορτών.

Σε ό,τι αφορά το λάδι, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι η αύξηση της τιμής του το τελευταίο διάστημα οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση ομαλοποιείται.

Την αναστάτωση που παρατηρείται στην αγορά κρεάτων και τις αυξήσεις στα αμνοερίφια, ο Γ. Παπαντωνίου τις απέδωσε στη νόσο των "τρελών αγελάδων". Πάντως, χτες η κίνηση για αγορά βοδινού κρέατος παρέμεινε παγωμένη, ενώ οι τιμές στα αμνοερίφια κυμάνθηκαν στα ίδια υψηλά επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων ημερών, ξεπερνώντας και τις 2.000, ενώ εκτιμάται ότι όσο πλησιάζει το Πάσχα θα ξεπεράσει και τις 2.500 δρχ. το κιλό. Για την πασχαλινή αγορά ο υπουργός προέβλεψε ότι θα κινηθεί ομαλά και ότι ο τιμάριθμος θα αρχίσει να πέφτει τον Απρίλη με καθυστέρηση δύο μηνών.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης (που εκπροσωπήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη με τον υφυπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη) αναμένεται να επιχειρήσει την επίτευξη συμφωνιών κυρίων με το κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης αμνοεριφίων και να "συστήσει" ενδεικτικές τιμές.

  • Σε αποχή από οποιεσδήποτε αγορές καλεί για σήμερα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) τους καταναλωτές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ