Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δάκρυσε ο Καραγκιόζης

"Κυρίες, κύριοι και αγαπημένα μας παιδιά... Η παράστασή μας, "Ο Καραγκιόζης γιατρός" αρχίζει...". Πόσες φορές η γνώριμη, αγαπητή φωνή του σε μικρούς και μεγάλους, δε μας ταξίδεψε στον κόσμο του Καραγκιόζη, σ' αυτό το κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού; Πόσες φορές τα μαγικά χέρια του δε μας διηγήθηκαν δεκάδες ιστορίες, πάνω στον μπερντέ; Μέσα από τους ήρωές του: τον Μπαρμπαγιώργο, τον Σταύρακα, το Κολλητήρι, μα πάνω απ' όλους μέσα από τον πάντα πεινασμένο Καραγκιόζη. Αυτόν, που δάκρυσε μαζί με όλους τους άλλους χτες, αποχαιρετώντας για τελευταία φορά έναν πολύ δικό του άνθρωπο, τον Γιώργο Χαρίδημο.Τον λαϊκό καραγκιοζοπαίχτη που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην τέχνη του, κάνοντάς μας με τις απολαυστικές παραστάσεις του να γελάσουμε, να ονειρευτούμε, να προβληματιστούμε.

Ο Γ. Χαρίδημος πέθανε χτες τα ξημερώματα, σε ηλικία 72 χρόνων, στην Kλινική Αθηνών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Γεννημένος το 1924 στην Κηφισιά, μαθήτευσε δίπλα στον καραγκιοζοπαίχτη πατέρα του, Χρήστο. Μαζί δημιούργησαν τη λεγόμενη "Σχολή Πειραιά", γνωστή για το λαϊκό της χαρακτήρα. Μωρό έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο σκιών, δανείζοντας το κλάμα του στο Κολλητήρι. Δεκαοκτάχρονος ξεκινάει τις αυτόνομες παραστάσεις του σε διάφορα μέρη, μεταξύ αυτών και στο "Χατζηκυριάκειο", όπου η κοσμοσυρροή τον αναγκάζει να διπλασιάσει τις θέσεις του θεάτρου. Το 1952 δημιουργεί τον μπερντέ του στο πειραϊκό θέατρο "Φρύνη", αλλά του τον γκρεμίζουν. Ανάλογες προσπάθειές του έχουν την ίδια τύχη. Οι μπερντέδες του βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες, αλλά και με τη Χούντα. Το '69 ο Σκυλίτσης του κλείνει τη σκηνή του στα Ταμπούρια.

Το '61 στήνει τον μπερντέ του στο θέατρο "Βεργή", όπου γνωρίζει τον Κόντογλου και με προτροπή του βάζει στη θέση των πάνινων σκηνικών τα χάρτινα. Ενα χρόνο αργότερα ιδρύει στον Πειραιά τη σκηνή "Χαρούμενη Ακτή", που την γκρεμίζουν το '66. Το τελευταίο του στέκι ήταν στην Πλάκα, όπου το '87 δημιουργεί το θεατράκι του, το οποίο στη συνέχεια το μετατρέπουν παράνομα σε καφετερία. Τις φωνές των ηρώων, που ενσάρκωνε, του τις έμαθε ο Πέτρος Κυριακού. Ο Γ. Χαρίδημος δημιούργησε δική του "σχολή" καραγκιoζοπαιχτών με συνεχιστές τους Μιχ. Χατζάκη, Κυρ. Δεσσύλα και το θίασο Αθανασίου.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, δημοσία δαπάνη, με απόφαση του ΥΠΠΟ. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στο ναό Αγ. Κωνσταντίνου, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, ενώ η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ