Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πολιτική παρουσία του ΙΡΑ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κάλεσε όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας και την προσήλωσή τους στο στόχο της ενοποίησης του Ολστερ με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

"Μόνο ένας χώρος απομένει για όλους τους εκπροσώπους του ιρλανδικού λαού - και αυτό είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΡΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το βράδυ.

Ωστόσο, ο ΙΡΑ δεν έδωσε κανένα στοιχείο ότι θα αποκηρύξει την ένοπλη δράση του και θα επαναφέρει την κατάπαυση του πυρός. Ομως, η βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, στις διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός από τον ΙΡΑ.

Στην ανακοίνωση, όμως, ο ΙΡΑ επιμένει πως "η ένοπλη πάλη της πηγάζει από την αρνητική στάση των Βρετανών έναντι του βασικού δικαιώματος του ιρλανδικού λαού στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεσή του".

Κατά το παρελθόν έτος, "ο εορτασμός του Πάσχα σκόρπισε μεγάλες ελπίδες", οι οποίες όμως "αργά και ανηλεώς στραγγαλίστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση που κατασπατάλησε μια ιστορική ευκαιρία που της παρουσιάστηκε", τονίζει στο ίδιο κείμενο ο ΙΡΑ.

Το μέλος της βρετανικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σερ Πάτρικ Μέιχιου, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είχαν ίσως επιτυχία αν συμμετείχε σ' αυτές και το Σιν Φέιν. Ομως, πρόσθεσε ότι η βία πρέπει να τερματιστεί πριν παραβρεθεί το Σιν Φέιν στο τραπέζι των συνομιλιών.

"Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με ή χωρίς το Σιν Φέιν", τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σιν Φέιν συγκεντρώνει το 10% των ψήφων στη Βόρεια Ιρλανδία και έτσι υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σίγουρη, με ή χωρίς την κατάπαυση του πυρός από τον ΙΡΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ