Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και νέο δάνειο στη "Βαμβακουργία"

Με "υποθήκη" ουσιαστικά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων

Τη δανειοδότηση εκ νέου της "Βαμβακουργίας Βόλου" από τις κρατικές τράπεζες, χωρίς μάλιστα τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις, επιτρέπει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση. Η δανειοδότηση αν και όπως σημειώνεται έχει σκοπό να πάρουν οι εργαζόμενοι κάποια χρήματα απ' αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση, την ίδια στιγμή θέτει σε αμφισβήτηση τις συνολικές διεκδικήσεις τους, αλλά και την ύπαρξη του εργοστασίου.

"Με αποκλειστικό σκοπό τη μερική ή και ολική ικανοποίηση των δεδουλευμένων εργατικών απαιτήσεων" - ορίζεται στην τροπολογία - επιτρέπεται η δανειοδότηση της εταιρίας χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ωστόσο, στην αιτιολογική έκθεση και στην τροπολογία σημειώνεται ότι σε αντιστάθμισμα των χρημάτων που θα δώσουν οι τράπεζες, "θα καταταχθούν στην 2η τάξη των προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή πριν τις απαιτήσεις που έχουν σαν βάση τους την παροχή εξαρτημένης εργασίας"! Που σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού της επιχείρησης, προτεραιότητα πληρωμής θα έχουν οι τράπεζες και όχι οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που θα δοθούν θα αφορούν το Δώρο του Πάσχα και ένα μικρό μέρος των δεδουλευμένων! Ετσι οι υπόλοιπες διεκδικήσεις για δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και άλλες απολαβές - οι "χοντρές" οφειλές - μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά τις τράπεζες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να μην τα πάρουν και καθόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ