Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ "ΤΡΑΧΩΝΕΣ"
Να μη γίνει βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα

Κατηγορηματικά διαφωνεί ο ΣΑΔΑΣ στην απόφαση του Δήμου Αλίμου να εντάξει το κτήμα στο σχέδιο πόλης

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου να εντάξει το κτήμα "Τράχωνες" στο σχέδιο πόλης της περιοχής, με όρους και χρήσεις που ευνοούν τα σχέδια τσιμεντοποίησής του από την εταιρεία ΜΑΚΡΟ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), σημειώνοντας ταυτόχρονα την αρχαιολογική σπουδαιότητα, αλλά και την περιβαλλοντική αξία του κτήματος για την ευρύτερη περιοχή.

Στην ουσία, η απόφαση του Δήμου Αλίμου συνηγορεί υπέρ των σχεδίων της ΜΑΚΡΟ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή υπερκαταστήματος και πάρκινγκ στο κτήμα "Τράχωνες". Να υπενθυμίσουμε ότι τα σχέδια αυτά απείλησαν προς στιγμή το 1992 την περιοχή, όταν οι ιδιοκτήτες Γερουλάνοι πούλησαν το εν λόγω κτήμα, έκτασης 100 στρεμμάτων, στη ΜΑΚΡΟ, ενώ στη συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ άνοιξε για τα καλά το δρόμο για την επιχειρηματική δράση της εταιρίας, χαρακτηρίζοντας το κτήμα "πολεοδομικό κέντρο με συντελεστή δόμησης 0,8 μέτρα".

Χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των Αλιμιωτών και οι διαμαρτυρίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και άλλων φορέων για να έρθει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1995, να ακυρώσει την απόφαση του 1992 και να προσδιορίσει άλλες χρήσεις για το κτήμα. Αυτές έχουν να κάνουν με την αρχαιολογική σημασία του κτήματος "Τράχωνες", αφού στις εγκυκλοπαίδειες αναφέρεται ως Ακρόπολη της αρχαίας Ευωνύμειας.Οπως, άλλωστε, σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΑΔΑΣ "είναι αδιανόητες παρεμβάσεις ευκαιριακού χαρακτήρα, που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα, με τις οποίες μάλιστα παραβιάζονται και ανατρέπονται βασικές θεσμοθετημένες πολεοδομικές ρυθμίσεις".

Ο ΣΑΔΑΣ καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για τη σύνταξη σχετικής μελέτης, με την οποία θα προτείνονται "τα επιβαλλόμενα μέτρα για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, αναψυχής και περιπάτου, με κοινόχρηστους χώρους γύρω από τα μνημεία", όπως άλλωστε προβλέπει ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός του Δήμου Αλίμου.

Να σημειωθεί ότι την άρση της απόφασης του Δήμου Αλίμου για ένταξη του κτήματος στο σχέδιο πόλης, καθώς και τη σύνταξη μελέτης για την περιοχή από τον Οργανισμό της Αθήνας είχε ζητήσει, με απόφασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ