Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές στις εκθέσεις

Εγκαινιάζεται στις 17 του Απρίλη στην γκαλερί "Τιτάνιουμ" (Βασ. Κωνσταντίνου 44) έκθεση έργων του Γιάννη Γρηγορόπουλου,ενός από τους σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς της διασποράς. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στη χώρα μας.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1921, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ σε ηλικία τεσσάρων χρόνων. Μετά από μία δεκαετία, επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην Αμερική εγκαταστάθηκε οριστικά μετά το τέλος του πολέμου.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο, "οι ισχυρές εντάσεις που υπήρχαν μεταξύ των επιρροών ανατολής - δύσης, μεταξύ του ενδιάμεσου και του επαναφερόμενου, έχουν εκφραστεί απόλυτα στη ζωγραφική του. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει παραγωγικά το 1946, περίοδο αναβρασμού για τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης (... ). Τα γκράφιτι έργα του Γ. Γρηγορόπουλου, που χρονολογούνται από το '40 έως και το '50, αντικατοπτρίζουν αυτόν ακριβώς τον παλμό, που τάραξε τον κόσμο της τέχνης (... ). Στα μέσα του '70 ο καλλιτέχνης δουλεύει μια σειρά έργων, στα οποία αποφεύγει τις - έως εκείνη τη στιγμή - μη αναπαραστατικές εικόνες, αντικαθιστώντας τες με αναπαραστάσεις σπιτιών στερουμένων ζωής, γεμάτων σκιές".

  • "Μορφές στη σιωπή" ονομάζεται η έκθεση έργων του Γιάννη Βοργία,που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στις αίθουσες τέχνης "Οδ. Ελύτη" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα). Ο καλλιτέχνης εκθέτει 30 ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτηριστικές δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας. Τα έργα, με συμβολικό και υπερρεαλιστικό πνεύμα, καταγράφουν την αντίδραση του ανθρώπου, μέσα στον προβληματισμό των πόλεων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Απρίλη.
  • Στις 22 του Απρίλη εγκαινιάζεται στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3) έκθεση έργων της Λυδίας Δαμπασίνα.Το έργο της καλλιτέχνιδας έχει συνεχή αναφορά στην κίνηση και το χρόνο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Μάη.
  • Μέχρι τις 20 του Απρίλη διαρκεί η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, που φιλοξενείται στην γκαλερί "Μπος" (Κηφισίας 6-8, Μαρούσι). Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Λ. Κατσάτου, Μ. Βούτος, Ν. Σαλαμούρης, Χ. Δερμάτης, Β. Σοφρά, Ο. Βερυκάκη, Ν. Σαλαμούρης και Χ. Δερμάτης.
  • Συνεχίζεται μέχρι τις 20 του Απρίλη η έκθεση έργων ζωγραφικής του Γ. Κορασίδη.Η έκθεση παρουσιάζεται στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο, "οι υπερμεγέθεις φιγούρες του καλλιτέχνη, δανεισμένες από το Θέατρο Σκιών, δίνουν στη φαντασία προέκταση σάτιρας και καθιστούν το λαϊκό σουρεαλισμό σαρκαστικό κριτικό σχόλιο. Την υπερβολή των μορφών ακολουθεί η τόλμη των χρωμάτων, που δίνει λάμψη στα θαλασσινά χρώματα του κυκλαδίτικου νησιού".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ