Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιβλίο

"Ευλογία" για έναν "ευλογημένο"

"Ο λαός αποκομίζει πάντοτε τα ευάρεστα ή οδυνηρά αποτελέσματα εκάστου γεγονότος. Αυτός αναδεικνύει τους άνδρες, παρέχων εαυτόν ως στάδιον, εφ' ού έχουν κληθή όπως αγωνισθώσι, αριστεύσωσι ή ηττηθώσι. Αυτός δοξάζει ή δυσφημεί τον τόπον, εφ' ού γεννάται, ζει και θνήσκει. Αυτός δημιουργεί και δι' αυτόν δημιουργείται η ιστορία (... ). Ανευ της λεπτομερούς και ακριβούς γνώσεως του καθόλου βίου του λαού, ουδείς δύναται να ισχυρισθή ότι κατέχει ή μεταδίδει γνώσεις περί της ιστορίας έθνους τινός ή πόλεως (... ) ".

"Τάδε έφη" ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου,ο επονομαζόμενος "Αθηναιογράφος" (1852 - 1942). Προτάσσουμε λόγια του, όχι σαν "γεύση" καθαρεύουσας, αλλά για να υπογραμμίσουμε την πρωτοπόρα, διαλεκτική, ιστοριογραφική αντίληψή του, που θεωρούσε το λαό "τροχό", "υποκείμενο" της ιστορίας. Αντίληψη που ερχόταν σε αντίθεση με άλλους ιστορικούς της εποχής του, που θεωρώντας το "αντικείμενο" έκαναν αφαίρεση του λαού - όχι όμως και των αρχόντων της εξουσίας και του πλούτου - από το ιστορικό γίγνεσθαι. Ηταν η διαλεκτική του αντίληψη που τον ώθησε να γράψει το μνημειακό έργο του "Ιστορία των Αθηναίων" και όχι "Ιστορία των Αθηνών", όπως έκαναν άλλοι ιστορικοί.

Η πένα του ιστοριογράφου αυτού, μας κληροδότησε πολύτιμους "θησαυρούς", που αποξεχάστηκαν στην εποχή μας. Οπως και ο βίος του, ανθρώπινος και πνευματικός. Γι' αυτό και είναι διπλή προσφορά η, έξοχα γραμμένη, βιογραφική μελέτη της Ευγενίας Ζωγράφου "Ο "ευλογημένος" Αθηναιογράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡ. ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ. Μια πρωτοποριακή μορφή. Η ζωή και το έργο του".Μια μακρόχρονου μόχθου και αγάπης για το θέμα της, εργασία, που προλογισμένη από τον επίτιμο δικηγόρο και πρόεδρο του ιστορικού "Συλλόγου των Αθηναίων" Δημήτριο Αλ. Γέροντα,εκδόθηκε από τη "Σύγχρονη Εποχή".Ενα βιβλίο όμορφο και στην όψη, εμπλουτισμένο με εικόνες παλαιών λευκωμάτων για την Αθήνα. Την Αθήνα, που σακάτεψαν ανεπανόρθωτα ως πόλη και πολιτισμό, από τη δεκαετία του '50 και εντεύθεν, αχόρταγα συμφέροντα και ο εμπορευματικός ελληνικός και εισαγόμενος "πολιτισμός". Αυτόπτης "μάρτυρας" αυτού του "εγκλήματος" η Ε. Ζωγράφου, έχοντας δουλέψει χρόνια στο Κτηματολόγιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, πόνεσε πολύ και γι' αυτό θαύμασε απεριόριστα τον Δ. Γρ. Καμπούρογλου και το έργο του. Και σαν ελάχιστο φόρο τιμής, τον "ευλόγησε" με το βιβλίο της.

ΑΡ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ