Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΒΟΚΤΑΣ"
Μια υπόθεση που βρωμά από παντού!

Κομπίνες, διπλές εταιρίες, εκβιασμοί για νέα θαλασσοδάνεια...

"Βρωμάει" απ' όλες τις μεριές η υπόθεση της γνωστής πτηνοτροφικής εταιρίας ΒΟΚΤΑΣ."Μπόχα" δεν αποπνέουν μόνο τα ψόφια πτηνά στις διάφορες εγκαταστάσεις της εταιρίας και η μετατροπή των ζωντανών πτηνών σε "κανίβαλους", εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα και η διοχέτευση των επικίνδυνων αυτών πουλερικών για την ανθρώπινη υγεία στην αγορά. Το ίδιο "βρωμάει" και η δημιουργία διπλής εταιρίας, οι εκβιασμοί του Ε. Συρίγου για νέα θαλασσοδάνεια, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που για μήνες είναι απλήρωτοι. Το ίδιο και οι διάφορες "κομπίνες" των υποτιμολογήσεων αυγών, οι υπενοικιάσεις κτημάτων κτλ.

Πριν 62 χρόνια ο Α. Συρίγος αγοράζει ένα κτήμα στη Βάρη. Από περιβόλι με λαχανικά, μετεξελίσσεται σε χοιροστάσιο, μέχρι το '55, που μετατρέπεται σε πτηνοτροφείο και δημιουργείται η ΒΟΚΤΑΣ. Δυναμική επιχείρηση εξαπλώνεται γρήγορα στην ελληνική αγορά. Δημιουργεί μονάδες, εκτός απ' τη Βάρη, στο Κορωπί, στα Καλύβια και στα Οινόφυτα. Επίσης έχει νοικιάσει τα πτηνοτροφεία Κυρίτση,μετά την πτώχευσή τους πριν τρία χρόνια στα Μέγαρα και τα Καλύβια, για να τα υπενοικιάσει πριν λίγο καιρό σε άλλες εταιρίες...

Στις 14 Φλεβάρη του '95 μπαίνει σε εφαρμογή η κομπίνα της διπλής εταιρίας.Ιδρύεται η ΝΤΙΣΤΡΟΤΣΙΚ και μάλιστα απ' τον Α. Τόλια,οικονομικό σύμβουλο της ΒΟΚΤΑΣ. Πρόεδρος της νέας εταιρίας είναι Γ. Παναγόπουλος,δηλαδή ο γενικός ταμίας της ΒΟΚΤΑΣ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων, τα πτηνοτροφεία της ΒΟΚΤΑΣ, Ραψανά Β, Προφάρδα Β, στο Κορωπί και Χωνί στα Καλύβια νοικιάζονται στη νέα εταιρία. Επίσης η ΒΟΚΤΑΣ αγοράζει κτήμα στη Θήβα, όπου γίνεται μετά από λίγο εκκολαπτήριο της ΝΤΙΣΤΡΟΤΣΙΚ. Οι εργαζόμενοι, αλλά και ο εξοπλισμός της ΒΟΚΤΑΣ αξιοποιούνται από τη νέα εταιρία.

Ταυτόχρονα αρχίζουν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των έτσι και αλλιώς μικρών μισθών, στους 600 εργαζόμενους στην επιχείρηση. Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και στις 9 Φλεβάρη (Οινόφυτα) και 7 Μάρτη (στις υπόλοιπες μονάδες) οι εργαζόμενοι ξεκινούν επίσχεση εργασίας. Οι οφειλές του εργοδότη προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν το 1 δισ. δρχ. (δεδουλευμένα τριών μηνών και εκατοντάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης). Το δεύτερο εξάμηνο του '95 παρουσιάζει τζίρο 7,5 δισ. δραχμές, αλλά τα χρέη προς τους διάφορες πιστωτές φτάνουν τα 10 δισ. δρχ. Απ' αυτά 4,5 δισ. δρχ. προς την Αγροτική Τράπεζα. Ο εργοδότης εκβιάζει τους εργαζόμενους "ή πιέστε και σεις να πάρω δάνειο ή κλείνω".

Απ' το Φλεβάρη κιόλας αρχίζουν να μην έρχονται φυράματα για τα πουλιά, μέχρι που εγκαταλείπονται τελείως. Ενώ λοιπόν κατά χιλιάδες ψοφάνε και τα υπόλοιπα γίνονται "κανίβαλοι", ο Ε. Συρίγος, σε αντιστάθμισμα των οφειλών του, ανεξέλεγκτα αφήνει να μπαίνουν μέσα διάφοροι πιστωτές και να παίρνουν επικίνδυνα κοτόπουλα και αυγά. Ειδικά τα τελευταία, αν και πρόκειται για αυγά αναπαραγωγής - έχουν πενταπλάσια τιμή απ' τα άλλα - "βαφτίζονται" διατροφής και απ' την υποτιμολόγηση αυτή, κάποιοι κερδίζουν πολλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ