Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γνώριζαν, αλλά έκλειναν τα μάτια!

Τουλάχιστον από τις 18 Μάρτη είχαν ενημερωθεί επισήμως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ από την ίδια μέρα η Υγειονομική Επιθεώρηση είχε ζητήσει εγγράφως τη δίωξη του Συρίγου

"Ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση".Ετσι χαρακτηρίζονται σε επίσημη έκθεση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Α. Αττικής, Βάιου Λυρίτση,τα ακόμη ζώντα κοτόπουλα στις μονάδες της ΒΟΚΤΑΣ στη Βάρη, στα Καλύβια και το Κορωπί, μετά από έλεγχο που έγινε από τις 18 Μάρτη!Το γεγονός είχε αποκαλύψει από την επομένη κιόλας σε δημοσίευμά του ο "Ρ". Και όμως αυτά τα ακατάλληλα για διατροφή κοτόπουλα προωθήθηκαν στην αγορά από τους διάφορους "επιτήδειους", χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν, παρά μόνο μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε μέσω του ηλεκτρονικού (κυρίως) Τύπου.

Στην ίδια έκθεση, αναφερόταν ότι μεγάλος αριθμός πτηνών είχε ψοφήσει από ασιτία και ο υπόλοιπος βρισκόταν στο στάδιο της καχεξίας και σημειωνόταν πως "σύμφωνα με τον ν. 1197/81 περί προστασίας των ζώων, το ανωτέρω αδίκημα τιμωρείται"!Ελεγχος πραγματοποιήθηκε επίσης την ίδια μέρα, 18 Μάρτη,από την Υγειονομική Επιθεώρηση Α. Αττικής και στο εκκολαπτήριο του Κορωπίου και στο πτηνοτροφείο Βάρης και στην έκθεση που υπογράφουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι, Γ. Κωστάκης και Μ. Κοτομάτα,χαρακτηρίζονται οι χώροι ως ακάθαρτοι. Ζητείται μάλιστα "για την προστασία της δημόσιας υγείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ε. Συρίγος, να διωχτεί ποινικώς"!Για ποιους λόγους δεν είχαν παρέμβει; Γιατί ο Ε. Συρίγος, ενώ και οι δυο εκθέσεις είναι καταπέλτης, δε διώχτηκε;

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά από τις καταγγελίες των εργαζομένων, όμως ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Τετάρτη επέρριψε ευθύνες για τα ψόφια πουλιά στους εργαζόμενους, "γιατί είχαν την υποχρέωση να ειδοποιήσουν την Αστυνομία"! Ομως, η Αστυνομία ήταν παρούσα και υπεράσπιζε την ανεξέλεγκτη φυγή επικίνδυνων προϊόντων!

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων, μόνο απ' το πτηνοτροφείο στα Καλύβια έφυγαν 8.000 επικίνδυνες όρνιθες αναπαραγωγής προς το σφαγείο Λειβαδίτη. Περίπου 70.000, απ' τη μονάδα της Βάρης, πήρε η εταιρία Κελαϊδίτη τις τελευταίες μέρες. Αρκετές χιλιάδες μεταφέρθηκαν με νταλίκες προς το σφαγείο των Αφών Μιμίκου.Για παράδειγμα, στις 20 Φλεβάρη τα φορτηγά Σαριγιαννίδη φόρτωσαν για το σφαγείο των Αφών Μιμίκου 7.020 ζώντα πτηνά (δελτία αποστολής 19396 και 19399).

Σχεδόν μέρα παρά μέρα απ' το εκκολαπτήριο του Κορωπίου μεταφέρονταν με φορτηγά χιλιάδες αυγά αναπαραγωγής, τα οποία "βαφτίζονταν" διατροφής. Μόνο την Κυριακή 31 Μάρτη η εταιρία Σπινέλη Παναγιώτου πήρε 127.000 αυγά αναπαραγωγής, τα οποία στο δελτίο αναγράφονται ως διατροφής.

Τα κοτόπουλα, δε, μετατράπηκαν σε "κανίβαλους" (έτρωγαν τα ψόφια), μόνο λόγω της ασιτίας και της εγκατάλειψης. Επικίνδυνα τα είχε καταστήσει η εταιρία πολύ πριν, με τις τροφές που τους έδινε. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μετά τη σφαγή των πτηνών, ό,τι έμενε όπως πόδια, κεφάλια, εντόσθια κτλ. τα άλεθαν στο μύλο. Η σκόνη που έβγαινε, μαζί με λίπη από βοδινά και χοιρινά, ανακατεύονταν με καλαμπόκι και στάρι και δίνονταν τροφή στα υπόλοιπα κοτόπουλα. "Συνταγή", που - όπως λένε - χρησιμοποιείται σε όλες τις πτηνοτροφικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ