Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το σοβιετικό Σύνταγμα

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Είναι μερικοί που μιλάνε για "σταλινικό νόμο", ενώ δεν τον γνωρίζουν. Το σοβιετικό Σύνταγμα, δηλαδή ο βασικός νόμος του κράτους, εκτός από τις δημοκρατικές ελευθερίες, προβλέπει την προστασία της υγείας σε κάθε άνθρωπο... Προβλέπεται, απεριόριστη παροχή νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμα και σε ξένους, που επισκέπτονταν τη Σοβιετική Ενωση. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν χωρίς λεφτά! Δεν αναφέρω τη λέξη "δωρεάν", γιατί δεν πρόκειται για "δώρο", αλλά για δικαίωμα που κατάκτησαν οι εργαζόμενοι. Τα έξοδα πληρώνονται από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού. Ο δίκαιος αυτός νόμος προς όφελος των ανθρώπων, εφαρμοζόταν για όλους, κατά γενική παραδοχή.

Επίσης, το Σύνταγμα προβλέπει την παροχή παιδείας χωρίς χρήματα για όλους ανεξαιρέτως και σε κάθε φοιτητή χρηματική ενίσχυση.

Στο τόσο σπουδαίο τομέα της Δικαιοσύνης, προβλέπεται οι δικαστές να εκλέγονται από το λαό και όχι να διορίζονται. Ο λαός έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη σωστή απονομή της Δικαιοσύνης. Διότι όταν η δικαστική εξουσία είναι διορισμένη και δεν ελέγχεται, τότε παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ο νόμος αυτός έδωσε ώθηση για μεγαλειώδεις δημιουργικές επιτυχίες στην παραγωγή, οικονομία, επιστήμη, τέχνες και αθλητισμό. Συντέλεσε στην ανάπτυξη του πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία στη μουσική, το χορό, στο θέατρο. Αλλα και η λογοτεχνία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λαού. Αναφέρω σαν παράδειγμα τον ποιητή Λεμπέντεφ Κουμάτς, τον Τζαμπούλ, τους συγγραφείς Μαξίμ Γκόργκι, Οστρόφσκι, Πολεβόι, τον υπέροχο ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τσουκόφσκι, Μαρσάκ και πολλούς άλλους. Σπουδαία εποχή!

Θεωρώ ότι οι πρώτες δεκαετίες της σοβιετικής εξουσίας, αποτελούν τη χρυσή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα, οι αρχές, τα ιδανικά, της μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης θα θριαμβεύσουν ξανά, για καλύτερη και δικαιότερη ζωή σ' όλο τον κόσμο.

ΡΕΝΝΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Νέα Σμύρνη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ