Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η γλώσσα που "τσακίζει"

Μόνο με τη γλώσσα της αλήθειας δε μίλησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Η φιλοσοφία και το πλαίσιο των απαντήσεών του κινήθηκαν στην αντίληψη του "καλού παιδιού" απέναντι στις ΗΠΑ, το οποίο επιδιώκει να εξαργυρώσει την καλή συμπεριφορά του με κάποια ψίχουλα ευσπλαχνίας από τα "μεγάλα αφεντικά". Η προβολή και η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μπορούν να περιμένουν...

* * *

Ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, και τι απάντησε; Ούτε λίγο - ούτε πολύ ότι το πρόβλημα είναι "τα θέματα προστασίας δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας" (!). Δηλαδή, οι γνωστές αξιώσεις που θέτουν τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί, υπηρετώντας τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό του Χόλιγουντ!

* * *

Δηλαδή, για τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει πρόβλημα με την επέμβαση των Αμερικανών στην περιοχή των Βαλκανίων, που έχει προκαλέσει ποτάμια αίματος, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις βλέψεις τους για συγκυριαρχία στην ελληνική θάλασσα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δράση και τις προτάσεις τους για το Κυπριακό, δεν υπάρχει πρόβλημα με την απόφαση των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του Ελληνικού κ.ο.κ.

* * *

Ομως, αυτά, αν τα βλέπεις από τη σκοπιά του υποτελούς, δεν αποτελούν προβλήματα... Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπεις "ευχαριστίες" για τη βοήθεια των ΗΠΑ στην κρίση της Ιμιας...

* * *

Α! Ας μη διαφύγει της προσοχής. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι, "εάν έπρεπε να χειριστεί και πάλι την κρίση στα Ιμια, θα έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα" (!). Δηλαδή, θα συναινούσε για την εγκαθίδρυση στο Αιγαίο ενός καθεστώτος συγκυριαρχίας (!) και στη συνέχεια θα εκλιπαρούσε να λυθεί το ζήτημα στη Χάγη... Επικίνδυνα αμετανόητος.

* * *

Κοντά στο πρόβλημα των "πνευματικών δικαιωμάτων" πρόσθεσε και τα θέματα των "επενδύσεων που δεν προχωρούν", αλλά, όπως είπε, "θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τα σχέδια, τα οποία έχουμε ήδη συζητήσει με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα" (!). Τώρα, μάλιστα. Εγινε σαφής και κατανοητός...

* * *

Εκτός των άλλων συνελήφθη και αδιάβαστος ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για τα... προστατευτικά μέτρα που παίρνει η ΕΕ υπέρ των ελληνικών ροδάκινων (!), γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των αμερικανικών εξαγωγών! Κατάφερε, όμως, και ξέφυγε λέγοντας ότι "θα πρέπει να ξέρουμε ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ αποφασίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" (!).

* * *

Χρειάστηκε όμως να εξωραϊσει - κομψή έκφραση - την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τον "ιερό σκοπό" της προσέλκυσης επενδύσεων.

* * *

Ετσι είπε ότι "ο πληθωρισμός τώρα είναι περίπου στο 8%" (!). Τη μέρα, δηλαδή, που ο πληθωρισμός έσπαγε το φράγμα του 9%. Καυχήθηκε, επίσης, για τη θέσπιση του μέτρου "One stop shop". Δηλαδή, ο επενδυτής να απευθύνεται σε μία μόνο δημόσια υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια. "Επομένως, είπε ο Κ. Σημίτης, μπορείτε να εισάγετε και να εξάγετε τα κεφάλαιά σας χωρίς πολλούς ελέγχους" (!).

* * *

Μετά από αυτά είναι να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι και ο λαός για το τι διαπραγματεύεται και με ποια ανταλλάγματα ο Κ. Σημίτης στις ΗΠΑ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ