Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Περίπλοκες ισορροπίες

Με την αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Βελιγράδι επανεμφανίζεται ορμητικά στο βαλκανικό σκηνικό, διεκδικώντας το ρόλο που θεωρεί πως του αναλογεί στην περιοχή

Οσοι δε θέλησαν να ξεχάσουν πως η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας αποτελεί ξεκάθαρη έκφραση των συμφερόντων της, δεν αισθάνθηκαν ούτε πίκρα ούτε έκπληξη από τη "μη φιλική" (όπως τη χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) ενέργεια της Σερβίας, η οποία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, θέλει να εμφανίζεται πικραμένη και αιφνιδιασμένη από την κίνηση του Βελιγραδίου, το οποίο υποτίθεται πως λησμόνησε την ελληνική συμπαράσταση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση του Βελιγραδίου ήταν και προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον. Το Βελιγράδι, απαλλαγμένο από το φάσμα του πολέμου, ήταν αναμενόμενο πως θα επεδίωκε να επανακτήσει το κύρος και το ρόλο του στην περιοχή. Ρόλος, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι ανταγωνιστικός των φιλοδοξιών της ελληνικής κυβέρνησης για μετατροπή της Ελλάδας στο σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Βαλκανικής.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, με την αναγνώριση των Σκοπίων, το Βελιγράδι επεδίωξε και πέτυχε: Πρώτον, τη δρομολόγηση της αναγνώρισής του από την ΕΕ. Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ δήλωσε πως "αίρεται το τελικό εμπόδιο".

Δεύτερον, τα Σκόπια αναγνωρίζουν το σημαίνοντα ρόλο του Βελιγραδίου, αποδεχόμενα τη Νέα Γιουγκοσλαβία ως κληρονόμο του προηγούμενου ομόσπονδου γιουγκοσλαβικού κράτους.

Τρίτον, το Βελιγράδι, αναγνωρίζοντας τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπονομεύει την επιρροή των βουλγαρόφρονων απόψεων μέσα σ' αυτό το κράτος, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Σόφια πρώτη είχε σπεύσει να αναγνωρίσει ως Μακεδονία το νέο κράτος.

Για τη συνέχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέα διλήμματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας στα Βαλκάνια, για τα οποία απαιτούνται σαφείς και ψύχραιμες απαντήσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες Αθηνών - Σκοπίων, που διεξάγονται στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, να οδηγηθούν σε ναυάγιο. Μια πρώτη νύξη προς αυτή την κατεύθυνση έκανε, ήδη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, λέγοντας πως καλό θα είναι να ξεκινήσουν απ' ευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως υπογραμμίζουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, μία ακόμη σοβαρότατη συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι πως εισερχόμαστε σε μια περίοδο επανακαθορισμού των ελληνοσερβικών σχέσεων, η ποιότητα των οποίων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ