Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 54/21-3-96) ο νόμος 2390, με τον οποίο γίνονται οριακές αλλαγές στο "αντικειμενικό" σύστημα φορολογίας εισοδήματος και ρυθμίζονται διάφορα άλλα θέματα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Αύξηση 28,8% σε αμερικανικά δολάρια ή 14% σε ECU παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 1995 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 1994. Ως προς την κλαδική διαφοροποίηση των ελληνικών εξαγωγών, το πρώτο εξάμηνο του 1995 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές μηχανημάτων και υλικών μεταφορών, στα βιομηχανικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες, ενώ, αντίθετα, πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές αγροτικών ειδών και καυσίμων. Οσον αφορά την κατανομή των ελληνικών εξαγωγών κατά γεωγραφικές περιοχές, σημειώνεται αύξηση (μεγάλη ή μικρή) σε όλες, εκτός της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής που παρατηρείται κάμψη. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών μας πάντως κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΙΟΝΙΚΗ LEASING: Διπλασιασμό σχεδόν των κερδών της πέτυχε για το 1995 η εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης της Ιονικής Τράπεζας. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 904 εκατομ. δρχ. έναντι 472 εκατομ. δρχ. το 1994, ενώ αυξημένος ήταν και ο κύκλος εργασιών που ανήλθε σε 4,6 δισ. δρχ. το 1995 παρουσιάζοντας αισθητή άνοδο σε σχέση με τα 1,9 δισ. δρχ. του 1994. Η Ιονική Leasing θα ξεκινήσει το Μάη τη λειτουργία γραφείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξετάζεται η περίπτωση πραγματοποίησης εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης στις βαλκανικές χώρες και, τέλος, προγραμματίζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: Περί τα μέσα του Μάη θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη το καταστατικό της μεικτής ελληνορουμανικής τράπεζας, που ιδρύεται στο Βουκουρέστι με ελληνικά και ρουμανικά κεφάλαια κατόπιν πρωτοβουλίας της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, που θα έχει και το μάνατζμεντ της νέας τράπεζας. Στις προθέσεις των ιδρυτών είναι η δημιουργία δικτύου που θα καλύπτει ολόκληρη τη Ρουμανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Μακεδονίας - Θράκης Α. Μπούμη, ανάλογες πρωτοβουλίες προτίθεται να εκδηλώσει η τράπεζα και προς άλλες βαλκανικές χώρες.

ΕΣΕΕ: Σε ρόλο μεγαλοβιομηχάνων εμφανίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υποστηρίζοντας τα συμφέροντά τους. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της συνιστά περιορισμό της "σπατάλης" του κράτους για την εξοικονόμηση πόρων και την αντικατάσταση του ενδεχόμενου φόρου "αλληλεγγύης" που θα βαρύνει τους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ