Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστολή της ΔΕΗ για δημοσίευμα του "Ρ"

Και απάντηση του συντάκτη

Η Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών και Λειτουργίας Εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, με επιστολή της στο "Ρ", χαρακτηρίζει "ανακριβή" τα στοιχεία που είχαμε παραθέσει σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο "Τεράστια ποσά από τους καταναλωτές στους εργολάβους".

"Σας γνωρίζουμε - αναφέρεται στην επιστολή - ότι τα αναγραφόμενα σ' αυτό (σ.σ. το δημοσίευμα) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα ποσοστά που αναγράφονται δεν είναι ακριβή. Κατά τη σύνταξη του τιμολογίου, η οποία γίνεται κάθε φορά που πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων εργολάβων Δικτύων Διανομής, λαμβάνονται υπόψη οι αναθεωρήσεις τιμών, όπως αυτές ανακοινώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕκαι εφαρμόζονται στις βασικές τιμές του ισχύοντος τιμολογίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναθεωρήσεις αυτές ελήφθησαν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις με τους αναδόχους από την αρμόδια επιτροπή, η οποία μεμια σειρά επιδέξιων χειρισμών εξασφάλισε την επιτυχία του διαγωνισμού και κατέληξε σε άκρως επωφελή για την επιχείρηση συμφωνία, που απέφερε τελικά επιπλέον έκπτωση 10.757 εκατ. δρχ., πέραν της αρχικά προαναφερθείσας των 20.192 εκατ. δρχ.".

Η απάντηση του συντάκτη

Σχετικά με την επιστολή της ΔΕΗ, ο συντάκτης του σχετικού ρεπορτάζ, Λάκης Νικολάου, σημειώνει: Η επιστολή της ΔΕΗ επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του "Ρ", για τα χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων, ενώ αποσιωπά το θέμα του μοιράσματος των εργολαβικών περιοχών. Είναι μάλιστα προφανές ότι αν δεν είχε υπάρξει το δημοσίευμα της εφημερίδας μας και δεν εκδηλώνονταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών οργάνων, οι ανάδοχοι δε θα υποχρεώνονταν να αυξήσουν τα ποσοστά εκπτώσεων και να εξοικονομήσει η ΔΕΗ περίπου 10 δισ. δραχμές. Αλλά για να μην υπάρξει αμφιβολία για τις υπερβολικά αυξημένες τιμές, με τις οποίες αποζημιώνονται οι εργολάβοι, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής: Πρώτον, για την τοποθέτηση στύλου η παλιά τιμή ήταν 13.900 δραχμές και η νέα 19.100 (αριθ. τιμολογίου 14). Δεύτερον, για την τοποθέτηση εναέριων αγωγών ενώ η παλιά τιμή ήταν 229.000 δρχ., η νέα τιμή είναι 409.000, αυξημένη δηλαδή κατά 78% (αριθ. τιμολογίου 434). Τρίτον, για την τοποθέτηση μετασχηματιστών, από 39.300 που ήταν η αρχική τιμή, η τελική τιμή διαμορφώθηκε στις 70.100 δρχ. (αριθ. τιμολογίου 755).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ