Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαχρονικός "Μισάνθρωπος"

Την Κυριακή των Βαϊων άνοιξε μια πολλά υποσχόμενη αυλαία. Δεν είναι άλλη από του "Θεάτρου της οδού Κυκλάδων" του Λευτέρη Βογιατζή με τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου, που παρουσιάζεται (μέχρι τη Μ. Πέμπτη και από την Κυριακή του Πάσχα και για όσο επιτρέψει ο καιρός) σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο - μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη,σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου,μουσική Νίκου Κυπουργού και επιμέλεια κίνησης Χριστίνας Κλεισιούνη.

"Ο Μισάνθρωπος" (1666) είναι η πιο διφορούμενη και σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου,με φιλοσοφικό υπόβαθρο. Μια καυστική ματιά πάνω στην κοινωνία και τα ανθρώπινα πάθη, γεμάτη μελαγχολία. Η ιστορία των παραστάσεων και των ιδεών του, στα 330 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη παράσταση, τον δικαιώνουν. Ο ρόλος του Αλσέστ είναι κωμικός ή τραγικός; Το έργο είναι αληθινή κωμωδία ή ζοφερό δράμα; Ο Μολιέρος κατηγορεί τον Αλσέστ ή παίρνει το μέρος του; Ο Αλσέστ δεν μπορεί να ανεχθεί την πραγματικότητα της εποχής του, την κοινωνική και πνευματική υποκρισία ενός κόσμου, που έχει αναγάγει την κολακεία, την αναρρίχηση, τον ανταγωνισμό σε κανόνες "κοινωνικής ευπρέπειας".

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λευτέρης Βογιατζής, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Σκουλά, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Σχινάς, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Γκάτζιος, Γεράσιμος Γεννατάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ