Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στης μουσικής το "πέλαγος"

Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η Αλίκη Καγιαλόγλου αποτελεί μια σημαντικότατη παρουσία του ελληνικού τραγουδιού αποτελεί η τελευταία της δισκογραφική δουλιά "Στα νησιά τ' ουρανού",σε στίχους του Νίκου Χουλιαρά.Ενας κύκλος δώδεκα τραγουδιών, που έγραψε για τη φωνή της ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο οποίος συμμετέχει ερμηνεύοντας ένα από τα τραγούδια. Ενα "ταξίδι" στο όνειρο και την πραγματικότητα, σε "μυθικές ερημιές" και "κήπους της φωτιάς", σε στιγμές προσωπικές και συνάμα οικείες. Η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Τάσου Καρακατσάνη,ενώ η εικαστική επιμέλεια του εξωφύλλου ανήκει στον Νίκο Χουλιαρά.

"Στου Λιβυκού το Πέλαγος" συναντώνται τρεις μουσικοί με βαθιές ρίζες στην παράδοση, καταθέτοντας ένα δίσκο χωρίς σύνορα. Ο λόγος για τους Κώστα Αβησσυνό (γιος του περίφημου βιολιστή από την Κρήτη), Δημήτρη Αποστολάκη,γνωστό μας από τους "Χαϊνηδες", και Senih Undiger,από την Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Κρήτη. Δικά τους "χειροποίητα" τραγούδια, δύο παραδοσιακά κρητικά κι ένα κουρδικό, συνθέτουν μια δισκογραφική δουλιά, στην οποία περισσεύει το μεράκι.

Ενα ποίημα του Φώτη Αγγουλέ, αλλά και στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη, Λ. Μπεσκάκη και Τ. Τερζάκη, σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού,ερμηνεύει η Αναστασία Μουτσάτσου στον τελευταίο της δίσκο με τίτλο "Στους άγιους τόπους της καρδιάς".Δώδεκα τραγούδια, που κουβαλούν το άρωμα μιας άλλης εποχής και δε διστάζουν να παραδοθούν στα παραδοσιακά ηχοχρώματα, που αναβλύζουν από το κανονάκι, το σάζι, το μαντολίνο, το ακορντεόν ή το ούτι.

"Παλιούς Λογαριασμούς" αντιμετωπίζει ο Νίκος Ζιώγαλας,καταθέτοντας ένα δίσκο, στον οποίο συγκεντρώνονται κάποιες από τις παλιότερες επιτυχίες του, με νέα όμως ερμηνευτική προσέγγιση. Στο δίσκο ακούγεται και η Γλυκερία, καταθέτοντας μια διαφορετική άποψη στο γνωστό "Πάρε με απόψε, πάρε με", αλλά και οι "Ανάκαρα", που ανασυγκροτήθηκαν για να τραγουδήσουν το παραδοσιακό "Φρόσω Ρήνα". Το δικό τους "χρώμα", επίσης, καταθέτουν οι Βασίλης Καζούλης και Βασίλης Χατζηνικολάου.

Τις καλύτερες ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες, που έδωσε η Χάρις Αλεξίου τα τρία τελευταία χρόνια, στην Αθήνα αλλά και σε διάφορες χώρες του κόσμου, περιλαμβάνει ο δίσκος της "Γυρίζοντας τον κόσμο",που μόλις κυκλοφόρησε. Περιλαμβάνει 21 τραγούδια, με πρώτο το "Ταγκό της Νεφέλης" (το μόνο ηχογραφημένο σε στούντιο), από συναυλίες της σε Ηρώδειο, "Ρόδον", Τόκιο, Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Βρότσλαβ κ.α. Επτά από αυτά ακούγονται για πρώτη φορά τραγουδισμένα από την Χ. Αλεξίου, ενώ στο δίσκο υπάρχουν ένα γιαπωνέζικο, ένα αραβικό και ένα γαλλικό τραγούδι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαδρομές» στη δισκογραφία (2011-01-23 00:00:00.0)
Δημιουργικές φωνές ...χωρίς καρμπόν (2006-11-19 00:00:00.0)
Προς ακρόαση και τέρψη... (2004-12-25 00:00:00.0)
Στο «Συρμό» ο Διονύσης Τσακνής (2004-02-20 00:00:00.0)
"Σερενάτες" και ταξίδια (1998-04-15 00:00:00.0)
Στις 33 στροφές (1995-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ