Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξύπνημα, παιχνίδι και καμπή

Ευτυχώς υπάρχουν σήμερα ταινίες. Και πολλές και καλές. Και ξεκινάμε από το MEGA, που θα παρουσιάσει τα "Ξυπνήματα" της Πένι Μάρσαλ στις 21.00. Πρόκειται για μια συγκινητική δραματουργική ταινία, που, ευτυχώς, κατόρθωσε να περάσει το σκόπελο και να μη γίνει μελό. Ενας συνεσταλμένος νευρολόγος αναλαμβάνει να κουράρει μια ομάδα ασθενών που έχουν πέσει από καιρό σε κώμα... Το σενάριο και η ερμηνεία του Ντε Νίρο ήταν και οι δύο υποψήφιες για Οσκαρ.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Απαγορευμένα παιχνίδια" του Ρενέ Κλεμόν. Θα γυρίσουμε στα 1940 και θα δούμε ακόμη μια φορά την εισβολή των Γερμανών στη Γαλλία. Μια κοπελίτσα, η Πολέτ, θα χάσει τους γονείς τους, καθώς γίνεται η μετακίνηση του πληθυσμού και ο νεαρός Μισέλ τη βρίσκει και την παίρνει σπίτι του. Ανάμεσα στα δυο αυτά παιδιά, θα αναπτυχθεί μια τρυφερή σχέση, μια σχέση, που, όμως, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα ...διότι τα παιδιά αντιδρούν με το δικό τους τρόπο στη θέα του πολέμου και επιδίδονται σε απαγορευμένα και επικίνδυνα παιχνίδια. Ενα έργο ευαίσθητο, τρυφερό, πικρό, ένα έργο εξαιρετικό, που εμφανίζεται λίγο πριν από το "νέο κύμα" της Γαλλίας. Με ύφος ρεαλιστικό, αλλά με γλώσσα λυρική, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δώσει μια εξαιρετική ταινία. Η ταινία απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας στα 1952 και το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.15 "Κρίσιμη καμπή" του Χέμπερτ Ρος.

Δυο στενές φίλες, η μια μπαλαρίνα καριέρας και η άλλη απλή δασκάλα του χορού, χώρισαν τους δρόμους τους. Κάποτε θα ξανασυναντηθούν, μετά από πολλά χρόνια. Η παλιά φιλία να αναθερμανθεί, αλλά και η πίκρα που νιώθει η μια για την άλλη θα ξαναβγεί στην επιφάνεια. Η δασκάλα έχει μια κόρη, που έχει μεγάλες φιλοδοξίες και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό και δείχνει το θαυμασμό για τη φίλη της μητέρας της. Και τότε σπάει το απόστημα. Η δασκάλα λέει στη φίλη της όλα όσα έχει κρυμμένα βαθιά τόσα χρόνια. Με τους: Σίρλεϊ Μακ Λέι, Αν Μπάνκφορντ, Λέσλι Μπάουν και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ