Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η επιχείρηση "Γεράκι" συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ. -

Να λοιπόν που και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, αρκέστηκε να ακολουθήσει την πολιτική των προκατόχων του στο Κουρδικό: Τις στρατιωτικές επιθέσεις.

Οι πληροφορίες για την εξέλιξη της - κατ' ευφημισμόν - επιχείρησης "Γεράκι" ήταν συγκεχυμένες χτες, καθώς οι μάχες των περίπου χιλίων στρατιωτών με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ συνεχίζονταν. Πάντως, διόλου συγκεχυμένο δεν είναι το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας προς το στρατιωτικοπολιτικό πλέγμα. Συμμόρφωση στις επιταγές των στρατηγών...

Κατά τη μία άποψη, ο Γιλμάζ διαψεύδει τις ελπίδες για στροφή του σε πιο ήπιες θέσεις. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο καθηγητής Ντογκού Εργκίλ, ειδικός στο Κουρδικό, έλεγε χτες ότι "η ρητορική του Γιλμάζ δεν ταιριάζει με τις πράξεις του". Κατά μια άλλη, επιχειρεί διάσπαση των Κούρδων.

Οπως και να 'χει, εκείνο που μετράει είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται. Και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Κατά κουρδικές πηγές, μάλιστα, έχουν καταγραφεί και 15 θύματα μεταξύ αμάχων χωρικών - κάτι που αρνείται ο στρατός.

Γερμανική υποστήριξη

Στη Γερμανία, τέσσερις Κούρδοι δικάζονται από χτες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Η δίκη των "συμπαθούντων" του ΡΚΚ κατηγορούνται ότι, εκτελώντας διαταγές του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προέβησαν σε εμπρησμούς και επιθέσεις εναντίον τουρκικών επιχειρήσεων στις πόλεις Μανχάιμ, Στουτγκάρδη, Ουλμ και Μόναχο.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ουδέποτε να προβεί σε διάλογο με τον ηγέτη του ΡΚΚ. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατά την άποψη της Βόννης, "δεν είναι καλός συνομιλητής", είπε ο εκπρόσωπος, αντιδρώντας έτσι σε δηλώσεις βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) για ανάγκη απαρχής διαλόγου.Ουσιαστικά, η γερμανική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στην Αγκυρα...

  • Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο γενικός γραμματέας της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζ. Κουτιλέιρο. Ο αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, και με τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικυρώθηκε η θανατική καταδίκη Οτσαλάν (1999-11-26 00:00:00.0)
Σύγχυση και υστερία για τον "Απο" (1999-02-02 00:00:00.0)
Φιλολογία "έκδοσης στην Αλβανία" (1998-12-16 00:00:00.0)
Αντιφατικές εξελίξεις και πιέσεις (1998-11-21 00:00:00.0)
Η Μαύρη Βίβλος του κρατικού αυταρχισμού (1997-01-12 00:00:00.0)
Για "επιθυμία του στρατού", μιλάει ο Γιλμάζ (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ