Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ
Να γίνει έρευνα σε βάθος

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, Μ. Κωστόπουλος και Αντ. Σκυλλάκος

Τραγικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση αγοραπωλησίας παιδιών από διάφορα κυκλώματα αδίστακτων ατόμων. Υστερα μάλιστα από τις τελευταίες καταγγελίες, φαίνεται ότι στις περιβόητες "καραβιές" παιδιών, που έφυγαν για την Αμερική στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, αλλά και αργότερα, συμμετείχαν πρόσωπα που είχαν σχέση με την εξουσία και το παρακράτος.

Το τεράστιο αυτό θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,Μ. Κωστόπουλος και Αντ. Σκυλλάκος.Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι "τα πρόσωπα του συγκεκριμένου κυκλώματος μπορούσαν να ελέγχουν ή να επηρεάζουν διάφορους μηχανισμούς, οι οποίοι λειτούργησαν σαν μηχανισμοί απόκρυψης, παραχάραξης και πλαστογράφησης". Εξάλλου, τονίζουν ότι η γνωστή για τις δολοπλοκίες της και το ρόλο της παλιότερα στα πολιτικά πράγματα της χώρας Φρειδερίκη πρωτοστατούσε, όπως τελικά φανερώθηκε από διάφορα δημοσιεύματα στον ξένο και τον ελληνικό Τύπο, αλλά και από καταγγελίες επώνυμων ανθρώπων, στο εμπόριο παιδιών καταδιωκόμενων αγωνιστών ή και άλλων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να πέσουν στα "νύχια" αυτών των κυκλωμάτων. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Σύλλογου Ερευνας και Αποκάλυψης Στοιχείων Υιοθετημένων Παιδιών (ΣΕΑΣΥΠ) της Πάτρας Αγ. Ρόδη κατήγγειλε ότι "από την περίοδο 1949-1960 είχε αναπτυχθεί στην Πάτρα δίκτυο εμπορίας βρεφών". Μάλιστα, η ίδια κατονόμασε τους "εγκεφάλους" αυτής της επιχείρησης. Η Αγ. Ρόδη τόνισε ότι "τη συγκεκριμένη περίοδο, ο δικαστής Στιβ Σκόπας,που βρισκόταν στην Αμερική, σε συνεργασία με τον μεγαλοδικηγόρο Ψαρή στην Ελλάδα έστειλαν για υιοθεσία εκατοντάδες βρέφη, που τα παρουσίαζαν ως νεκρά στους γονείς τους, στην Αμερική, παίρνοντας μάλιστα 2.000-3.000 δολάρια για κάθε παράνομη υιοθεσία"!

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι "εδώ και χρόνια διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες, καλυπτόμενοι πίσω από το απόρρητο των υιοθεσιών, κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε δραματικές καταστάσεις παιδιών που αρπάχτηκαν βίαια, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους και των κηδεμόνων τους και πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου". Απευθυνόμενοι μάλιστα προς τους υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας, Αν. Πεπονή και Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο,ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα αρχεία που σχετίζονται με τα κυκλώματα της εμπορίας βρεφών, ενώ ρωτούν αν η κυβέρνηση προτίθεται να διευκολύνει την έρευνα σε βάθος για τις παλιότερες και για τις σημερινές περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών και αν θα αποδοθούν ευθύνες σ' εκείνους που βαρύνονται με ένα τέτοιο έγκλημα.

Σύμφωνα πάντως με ενδείξεις και καταγγελίες - συνεχίζουν στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ - πρέπει να τηρούνταν κάποιο παραρχείο με φακέλους τέτοιων παιδιών, που εμπορευόταν το κύκλωμα Φρειδερίκης, στους οποίους καταγράφονταν η τύχη και η εξέλιξή τους. Παλιότερες καταγγελίες έκαναν λόγο ότι ένα τέτοιο αρχείο βρισκόταν σε κτίριο της οδού Ολύμπου, Ανω Χαραυγή, όπου στεγαζόταν ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (πρώην Βασιλική Πρόνοια), το οποίο φορτώθηκε πέρσι το Μάη και μεταφέρθηκε νύχτα στην οδό Υπατείας 6 στην Αθήνα. "Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, είναι προφανές ότι πρόκειται για προσπάθειες συγκάλυψης, και όχι μοναδική, μιας τερατώδους ιστορίας που συγκλονίζει χιλιάδες ανθρώπους", καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ