Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο αδίστακτος συνταγματάρχης και η φάλαινα

Η ταινία που κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά είναι "Ο συνταγματάρχης Ρέντελ" του Ιστβαν Ζάμπο, που παρουσιάζει η ΕΤ-2 στις 23.30. Πρόκειται για μια δυνατή ταινία που περιγράφει την παρακμή της αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας τις παραμονές του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, σκιαγραφεί το προφίλ ενός αδίστακτου αριβίστα, που πέφτει στην παγίδα των ίδιων του των πράξεων και βλέπει τον εαυτό του προδομένο από τους δήθεν καλούς τους φίλους... Οξεία κριτική ασκεί ο σκηνοθέτης στο διαλυμένο, και χωρίς καμιά ηθική, κόσμο εκείνης της εποχής που η αυτοκρατορία βρισκόταν σε αποσύνθεση.. Ενας φτωχός και λαϊκής καταγωγής άνδρας, με πολλές φιλοδοξίες, γίνεται δεκτός από τη Στρατιωτική Ακαδημία. Δε διστάζει να συνάψει ερωτικές σχέσεις με έναν αριστοκράτη, να καταδώσει συναδέλφους του, να προδώσει τους φίλους του και, φυσικά, στο τέλος να απαρνηθεί και τις ιδιαιτερότητές του, προκειμένου να φτάσει ψηλά. Τόσο ψηλά, που είναι επικίνδυνο και αδύνατον να μην πέσει κανείς και να τσακιστεί... Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών του 1985. Εκπληκτικός στο ρόλο του ο Κλάους Μαρία Μπραντάουερ.

Από το STAR στις 22.00 "Επιθεωρητής Κάλαχαν".

Ο Κλιντ Ιστγουντ δεν πιστεύει στη θεία δίκη, αυτό μας δείχνει με κάθε καινούρια ταινία του. Αντίθετα, πιστεύει στην αυτοδικία, στο μοναχικό ανθρώπινο "θεό" - τιμωρό. Στον τιμωρό εκείνο, που θα τα βάλει και με την ανθρώπινη και με τη θεία δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδώσει τη δική του. Μοναχικός, σκληρός, αλλά στο βάθος πάντα ρομαντικός, ο επιθεωρητής Κάλαχαν, ο επιθεωρητής που επινόησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι. Ο Χάρι αναλαμβάνει να βρει ένα δολοφόνο, τον Σπόρπιον. Ο τελευταίος έχει στο "ενεργητικό του" τη δολοφονία και τις απαγωγές πολλών κοριτσιών. Ο Χάρι το παίρνει προσωπικά και όταν συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος για να αποδώσει τη δικαιοσύνη είναι να καταργήσει την ίδια τη δικαιοσύνη, δε διστάζει και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

Και πάλι από το STAR στις 00.30 "Ορκα, η δολοφόνος φάλαινα" του Μάικλ Αντερσεν. Μια παραλλαγή του έξοχου μυθιστορήματος Μόμπι Ντικ, μια ταινία που υπαινίσσεται πολλά, που θίγει οικολογικά θέματα και που κρατά το θεατή σε διαρκή ένταση. Με τους Ρίτσαρντ Χάρις, Σαρλότ Ράμπλιγκ, και Μπο Ντέρεκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ