Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γκαράζ σε όλα τα νέα κτίρια

Τι προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να επιλύσει το οξύ πρόβλημα της στάθμευσης αυτοκινήτων στην Αττική και σε 48 μεγάλες πόλεις της χώρας

Με μια νέα νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να επιλύσει το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης που εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας και στην Αττική. Συγκεκριμένα με Προεδρικό Διάταγμα, το σχέδιο του οποίου έχει υπογράψει ήδη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, επιβάλλεται η υποχρεωτική εξασφάλιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε όλα τα νεοανεγειρόμενα κτίρια σε 48 πόλεις της χώρας, αλλά και στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού Αττικής.

Σύμφωνα με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα, η υποχρεωτική εξασφάλιση κλειστών ή υπαίθριων γκαράζ επεκτείνεται όχι μόνο εντός σχεδίου, αλλά και εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των 48 δήμων της χώρας στις οποίες αναφέρονται οι ρυθμίσεις.

Ποιους αφορά

Εκτός από τις πόλεις που βρίσκονται στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού Αττικής, οι νέες ρυθμίσεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ΠΔ αφορούν στις παρακάτω 48 μεγάλες πόλεις της χώρας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Κόρινθο, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, Αργος, Αρτα, Βέροια, Εύοσμο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Δράμα, Θήβα, Ιωάννινα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λιβαδειά, Μυτιλήνη, Νάουσα, Νέα Ιωνία Βόλου, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Πτολεμαϊδα, Πύργο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σέρρες, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τρίπολη, Χανιά, Χίο και Χαλκίδα.

Οι Θέσεις

Σε όλες τις πόλεις αυτές, και σε όλα τα νεοανεγειρόμενα κτίρια, οι κατασκευαστές θα πρέπει να προβλέπουν υποχρεωτικά την κατασκευή ορισμένων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται τόσο από το μέγεθος της επιφάνειας του κτιρίου, όσο και από τη χρήση του.

Συγκεκριμένα για κτίρια με χρήση την κατοικία προβλέπεται η κατασκευή μίας θέσης στάθμευσης ανά 100 έως 250 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς του. Για κτίρια που προορίζονται για γραφεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ραδιοφωνικούς σταθμούς ή καταστήματα προβλέπεται η εξασφάλιση μίας θέσης στάθμευσης ανά 50 έως 80 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς του, ενώ για πολυκαταστήματα και υπεραγορές τροφίμων και άλλων ειδών προβλέπεται μία θέση ανά 20 έως 40 τμ του κτιρίου.

Αντίστοιχα, μία θέση ανά 40 έως 80 τμ της επιφάνειας του κτιρίου, προβλέπεται για τα κτίρια που έχουν χρήσεις αναψυχής (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια κλπ), ενώ μία θέση ανά 20 έως 60 τμ προβλέπεται για τα κέντρα διασκέδασης.

Για τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα κτίρια πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, μουσεία κλπ), εμπορικών εκθέσεων ή άλλων χώρων συγκέντρωσης κοινού καθορίζεται μία θέση ανά 50 έως 100 τμ του κτιρίου.

Για κλινικές, νοσοκομεία, θεραπευτήρια προβλέπεται μία θέση ανά 6 έως 13 κλίνες, ενώ για γηροκομεία, άσυλα και συναφείς χρήσεις μία θέση ανά 15 έως 25 κλίνες.

Για τα εκπαιδευτήρια στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, αλλά και για τους παιδικούς σταθμούς προβλέπεται μία θέση ανά μία έως τρεις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ για τα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μία θέση ανά 100 έως 150 τμ της επιφάνειας του κτιρίου.

Για ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις προβλέπεται μία θέση ανά 10 έως 15 κλίνες, ενώ για τις εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου μία θέση ανά 200 έως 300 τμ του κτιρίου. Για τις βιοτεχνίες, βιομηχανίες και για επαγγελματικά εργαστήρια προβλέπεται μία θέση ανά 100 έως 150 τμ του κτιρίου, ενώ μία θέση ανά 30 έως 70 τμ του κτιρίου προβλέπεται για τα συνεργεία των αυτοκινήτων.

Τέλος, για τα γυμναστήρια και γενικότερα για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται μία θέση ανά 200 έως 250 τμ του κτιρίου, ενώ προστίθεται και μία θέση ανά 15 έως 25 θέσεις θεατών, εφόσον στα κτίρια αυτά θα κατασκευαστούν κερκίδες.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ