Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αισιόδοξο μήνυμα και ερωτηματικά

Αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η Κομμουνιστική Επανίδρυση

ΡΩΜΗ.-

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, αλλά και του συνασπισμού "Ελιάς", που εμφανίζεται με ένα "κεντροαριστερό" πρόσωπο, μιας και απέδειξε ότι ο ιταλικός λαός δεν αποδέχεται την προσπάθεια ανάδειξης ενός πόλου με φασίστες και νεοσυντηρητικούς. Παράλληλα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, μια και ο συνασπισμός της "Ελιάς" δεν μπορεί να έχει πλειοψηφία στη Βουλή χωρίς τη συμμετοχή της. Μπορεί η εκλογική συμφωνία τους να αφορούσε τη συγκρότηση κυβέρνησης, με τη στήριξη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, όμως η κυβέρνηση αυτή και το πρόγραμμά της δε θα στηριχτεί καθόλου από την Επανίδρυση, μια και έχει ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους της χώρας.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι ίσως βρεθεί στην ανάγκη στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή από μεμονωμένους βουλευτές. Ηδη, ο συνασπισμός "Ελιά" έχει κάνει τα πρώτα ανοίγματα προς την αντιπολίτευση, προτείνοντας στη "Λέγκα του Βορρά" συνεργασία στο κυβερνητικό πρόγραμμα και προσφέροντας στον "Πόλο της Ελευθερίας" την προεδρία της Γερουσίας. Πάντως, ο αρχηγός της "Λέγκας", Ουμπέρτο Μπόσι, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τους στόχους του για μια ομοσπονδιακή Ιταλία.

Πάντως, ήδη, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Πρόντι πιθανώς να "πείσει" τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ουμπέρτο Εκο για το υπουργείο Πολιτισμού και τον πρώην πρωθυπουργό Λαμπέρτο Ντίνι για το υπουργείο Εξωτερικών ή Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόντι τόνισε πως η οικονομία, με την επαναφορά της λιρέτας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, είναι από τους πρώτους στόχους, θέλοντας φαίνεται να αποσαφηνίσει τον "ευρωπαϊκό" προσανατολισμό της "Ελιάς".

Η διάρκεια της νέας κυβέρνησης Πρόντι φαίνεται μάλλον αβέβαιη, πράγμα που φαίνεται από τις χτεσινές δηλώσεις του ηγέτη του συνασπισμού, όπου τόνισε ότι η υποστήριξη για συγκρότηση κυβέρνησης από τους κομμουνιστές δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις ούτε ότι θα αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, μια και αυτό θα βλάψει τον πληθωρισμό της χώρας. Με αυτές τις δηλώσεις, φαίνεται ξεκάθαρο ότι μια σύμπραξη με κάποια πολιτική δύναμη δεν είναι εφικτή, μια και η Κομμουνιστική Επανίδρυση βάζει σαν κεντρικούς στόχους της τη διεκδίκηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, μέτρα ουσιαστικά για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Δεν είναι διατεθειμένη, δηλαδή, να συμπράξει με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση, αλλά ούτε και στα ζητήματα που έχουν σχέση με τον προσανατολισμό της οικονομίας, τον οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο Φάουστο Μπερτινότι τόνισε ότι "η ζωή της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί... από το πώς θα ανταποκριθεί στις θέσεις μας".

Παράλληλα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να προωθήσουν ορισμένα πράγματα στην Ιταλία, όπως είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, στην οποία υπάρχει μια σύγκλιση συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Ωστόσο, τόσο ο Μπερλουσκόνι, όσο και ο Φίνι, δηλαδή η συντηρητική και ηφασιστική παράταξη, θέλουν να εκδικηθούν για την εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής. Ετσι, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αδιέξοδα σε όλα τα ζητήματα, ώστε να επιδιώξουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο γύρο εκλογών, ελπίζοντας σε μια ρεβάνς.

Ομως, υπάρχουν και σενάρια, που θέτουν υπό αμφισβήτηση το πολιτικό μέλλον του Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι θα ασκήσει μια σοβαρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν εγκαταλείπω την πολιτική ...δε θα γυρίσω την πλάτη μου στις ευθύνες και πιστεύω ότι είμαι χρήσιμος σ' αυτή τη χώρα". Αλλά, ο Τζουλιάνο Φεράρα, που ήταν μέλος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ανέφερε ότι οι δυσκολίες του Μπερλουσκόνι μόλις τώρα αρχίζουν.

"Η εποικοδομητική αντιπολίτευση και η υπεράσπιση των αξιών είναι μόνο λόγια", τονίζει σε συνέντευξή του στη "Στάμπα" και προσθέτει ότι "η Φόρτσα Ιτάλια δεν είναι μια δομή που μπορεί να ζήσει πολύ καιρό. Είναι μια ναπολεονική περιπέτεια, ένα όνειρο που συνετρίβη". Ο Φεράρα υπενθύμισε ότι ο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι, αν ηττηθεί, θα παραιτηθεί, γιατί "η αντιπολίτευση δεν είναι του χαρακτήρα του".

Το γεγονός ότι οι στόχοι που πρόβαλλαν προεκλογικά οι δύο μεγάλες παρατάξεις, ο Μπερλουσκόνι και η "Ελιά", με εξαίρεση την Κομμουνιστική Επανίδρυση, δε διαφέρουν σε πάρα πολλά ζητήματα, δηλαδή στους μεγάλους προσανατολισμούς υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά και όχι αρνητικά, πράγμα που δείχνει ότι αν η πολιτική δύναμη που ανέβαινε στην εξουσία, διεκδικώντας την κυβέρνηση, είχε προσανατολισμούς ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος, το Χρηματιστήριο θα αντιδρούσε αρνητικά. Ετσι, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη των βιομηχάνων της Ιταλίας και της Ευρώπης, που έχουν στόχο να προωθήσουν τους προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ