Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Θα παρθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους...

Με έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής έληξε χτες η παρωδία "κοινωνικού διαλόγου", που στήθηκε ανάμεσα στους νομάρχες και την κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για την κρατική περιφερειακή διοίκηση

Με την έγκριση και των νομαρχών προχωρά πλέον η κυβέρνηση στην ασφυκτικότερη συγκρότηση της κρατικής μηχανής στο χώρο των 13 περιφερειών της χώρας. Χτες, η έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Νομαρχών διατύπωσε κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις στο σχετικό νομοσχέδιο και έδωσε το "πράσινο φως" για την κατάθεσή του, αφού "ο υπουργός πάρει υπόψη τις παρατηρήσεις"... Η πλειοψηφία των νομαρχών επαναβεβαίωσε το όραμά της για ένα ρόλο χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Για νομαρχίες, δηλαδή, που δε θα παίζουν κανέναν άλλο ρόλο από αυτόν που έπαιζαν και όταν οι νομάρχες ήταν διορισμένοι, όργανα άσκησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Ως αντάλλαγμα ζήτησαν να τους επιτρέψει η κυβέρνηση να διατηρήσουν τις αρμοδιότητες τους και να μην "καπελωθούν" απροκάλυπτα από τον νέου τύπου περιφερειακό διευθυντή, που τώρα θα ονομάζεται αναπληρωτής γενικός διευθυντής. Διεκδίκησαν μόνο ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της εξουσίας, για να ασκήσουν ως καλοί διαχειριστές μια πολιτική που εκπονείται από την αρχή ως το τέλος στις Βρυξέλλες με ενδιάμεσο διαχειριστή - εκτελεστή τις διορισμένες από την κυβέρνηση περιφερειακές διοικήσεις.

Οι νομάρχες φρόντισαν να προσπεράσουν το θέμα του περιφερειακού ταμείου, που αντικαθιστά το νομαρχιακό και τους περιφερειακούς προϋπολογισμούς που αντικαθιστούν τους νομαρχιακούς. Απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο γεγονός ότι οι εγκρίσεις για έργα και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο νομού θα εναπόκεινται πλέον άμεσα στον Περιφερειάρχη ή αλλιώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αυτή καθορίζει ποια έργα θα γίνουν.

Σχετικά με το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζήτησαν γενικώς και αορίστως την περαιτέρω ενίσχυσή του. Φυσικά δεν έκαναν καμία αναφορά στο γεγονός ότι το ΠΣ έχει απλά γνωμοδοτικό ρόλο, άρα δεν αποτελεί όργανο λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων. Οτι είναι μια προσπάθεια των ντόπιων και ξένων αντιδραστικών κέντρων για μεγαλύτερη συναίνεση και "νομιμοποίηση" των αντιλαϊκών κατευθύνσεων που καθορίζουν, πάντα με το άλλοθι του "κοινωνικού διαλόγου".Η κριτική τους επί του νομοσχεδίου, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των νομαρχών και το ψήφισμα, στο οποίο κατέληξαν, περιορίστηκε ουσιαστικά στο ότι αφαιρούνται ή υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τις νομαρχίες, ότι ανοίγει ο δρόμος για αποχωρήσεις ανθρώπινου δυναμικού από τις νομαρχίες προς τις υπηρεσίες της περιφέρειας και ότι η υπηρεσία περιφερειακής διοίκησης του νομού, που υπάγεται στην περιφέρεια και αντικατέστησε το θεσμό της περιφερειακής διεύθυνσης, πρέπει να καταργηθεί. Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος, που παρευρέθηκε στη συνέλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές του Ιούνη. Τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του θα οριστούν ποιες θα είναι οι νέες αρμοδιότητες της Περιφέρειας και στο ίδιο διάστημα θα αποφασιστεί ποια λιμάνια και στάδια είναι περιφερειακής, νομαρχιακής ή τοπικής σημασίας. Δε διευκρίνισε πότε θα παρθεί ανάλογη απόφαση για τα νοσοκομεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέλος το 2006 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (2003-06-05 00:00:00.0)
Για την κυβέρνηση προέχει το συμφέρον των πολυεθνικών! (2002-05-18 00:00:00.0)
"Αυτοδιοίκηση" για κράτος - στρατηγείο (1999-03-10 00:00:00.0)
Συνεδριάσεις για το νομοσχέδιο περιφερειακής συγκρότησης (1997-01-08 00:00:00.0)
Αλλα είπαν, άλλα ψήφισαν (1996-04-09 00:00:00.0)
}Θα ζητήσουν ό,τι τους δώσουν (1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ