Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μήνας καυτών ανατιμήσεων ο Μάης

Η προβλεπόμενη άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου θα έχει ως συνέπεια νέο κύμα αυξήσεων από την ερχόμενη βδομάδα και για όλο το Μάη. Ετσι, δεν αποκλείεται η τιμή της βενζίνης σούπερ να σπάσει σύντομα το φράγμα των 240 δραχμών και να αγγίξει τις 250 δραχμές το λίτρο

Μήνας καυτών ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα θα είναι ο Μάης, καθώς απ' την Πρωτομαγιά αναμένεται να επιβληθεί η πρώτη αύξηση στην τιμή της βενζίνης και δεν αποκλείεται να δούμε τη σούπερ να αγγίζει τις 250 δρχ. το λίτρο. Οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και διόγκωση του ισοζυγίου για την αγορά καυσίμων. Οι παραπάνω προβλέψεις στηρίζονται στις εξελίξεις στη διεθνή αγορά των καυσίμων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα που παραπέμπει στην εποχή τουΠολέμου του Κόλπου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων της ΔΕΠ, η μείωση των τιμών των καυσίμων την περασμένη εβδομάδα ήταν συγκυριακή, και απ' την ερχόμενη Τετάρτη, 1η του Μάη, θα έχουμε νέα κούρσα ανατιμήσεων τουλάχιστον για ένα μήνα. Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη η ΔΕΠ αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις στις βενζίνες και στο ντίζελ, που θα είναι ίσες με τις αντίστοιχες μειώσεις της περασμένης βδομάδας. Ουσιαστικά θα μετακυλήσει στις τιμές των διυλιστηρίων και στους καταναλωτές τις αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων, οι οποίες μπαίνουν σε νέα ανοδική τάση, μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών Ιράκ και ΟΗΕ για το πετρέλαιο. Οι ανατιμήσεις προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του Μάη, ενώ αναμένεται να επιφέρουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά από υπηρεσίες (συγκοινωνίες, ταξί κλπ.), καθώς και προϊόντα παράγωγα του πετρελαίου. Οι καταναλωτές θα σηκώσουν για άλλη μια φορά το βάρος των συνεπειών της απελευθέρωσης της αγοράς, καθώς θα επιβαρυνθούν και με τις αλυσιδωτές αυξήσεις που θα επιφέρουν οι αυξήσεις στα καύσιμα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανησυχεί για την άνοδο του πληθωρισμού που έφτασε τον Μάρτη το 9,1%, ενώ περιορίζεται σε αποσπασματικά αναποτελεσματικά μέτρα. Σε μια προσπάθεια συγκράτησης του τιμαρίθμου επέβαλε πλαφόν στην περιφέρεια, ενώ αρνείται να το επεκτείνει και στις εταιρίες και τα πρατήρια της Θεσσαλονίκης, που διακινούν το 60% των καυσίμων όλης της χώρας, αφήνοντάς τους να κερδοσκοπούν ανενόχλητα εις βάρος των καταναλωτών.

Εξελίξεις στη διεθνή αγορά

Χρηματιστήριο θύμιζε τις δύο τελευταίες βδομάδες η διεθνής αγορά πετρελαίου. Τις πρώτες μέρες του τελευταίου 10ήμερου η τιμή του αργού πετρελαίου από 25 δολάρια το βαρέλι, μετά από συνεχείς αυξομειώσεις έφτασε κάποια στιγμή τα 17 δολάρια το βαρέλι, για να ξαναανέβει στα 20 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία της διεθνούς τιμής της βενζίνης, η μείωση της οποίας έφτασε μέχρι και τα 14 περίπου δολάρια το μετρικό τόνο για να αρχίσει πάλι την ανηφόρα. Με τις πρώτες μειώσεις δημιουργήθηκε διεθνώς η εντύπωση για αποκλιμάκωση της ανοδικής πορείας που ακολουθούσαν οι τιμές των καυσίμων απ' τα μέσα περίπου του Φλεβάρη, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Απ' τα μέσα της περασμένης βδομάδας οι διεθνείς τιμές στα καύσιμα άρχισαν να παίρνουν πάλι τα πάνω τους με τάση συνεχούς ανόδου. Καθοριστικός παράγοντας στην ανακοπή της διαφαινόμενης πτωτικής τάσης ήταν το αδιέξοδο των συνομιλιών που είχε το Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη για τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, προκειμένου το Ιράκ να εξασφαλίσει χρήματα για την αγορά φαρμάκων και τροφίμων που έχει ανάγκη εξ αιτίας του διεθνούς εμπάργκο εις βάρος του. Η αποτυχία των συνομιλιών προκάλεσε αμέσως αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον για ένα μήνα. Τα μοναδικά σημάδια αισιοδοξίας για την ανατροπή της ανοδικής πορείας σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές είναι τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του τέταρτου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ιράκ και ΟΗΕ, ο οποίος θα αρχίσει στις αρχές του Μάη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές είναι πολύ πιθανό και αυτός ο γύρος να μη φέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς εκτιμούν ότι την προσπάθεια για συμφωνία μποϊκοτάρουν αμερικανικές εταιρίες πετρελαιοειδών, οι οποίες στην υφιστάμενη συγκυρία παρουσίασαν αυξημένα κέρδη. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι το καθεστώς των ανατιμήσεων που προηγήθηκε επέφερε πολλά κέρδη στις αμερικανικές εταιρίες πετρελαιοειδών, οι οποίες έχασαν βέβαια απ' τη διύλιση, αλλά κέρδισαν πολύ περισσότερα απ' τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής πώλησης.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ