Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μηνύματα για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τη λήψη νέων μέτρων, για να περιοριστούν οι αποκλίσεις των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", θα ζητήσει αύριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της

Κάτω από το βαρύ κλίμα, που έχουν προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η έξαρση του πληθωρισμού και του ισοζυγίου - που με τη σειρά τους θα έχουν αρνητικές συνέπειες στα επιτόκια, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων - πραγματοποιείται αύριο η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι αιτίες, που οξύνουν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι γνωστές, μόνο που η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, κάνει πως δεν τις βλέπει, γιατί έχει ταχθεί να υπηρετεί με την πολιτική της τα συμφέροντα της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εν γνώσει της ότι έτσι υπονομεύει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την εθνική ανεξαρτησία.

Κάτω από αυτή τη βαριά, για την οικονομία και την κυβέρνηση ατμόσφαιρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, θα διαβάσει αύριο το πρωί την ετήσια έκθεσή του, στέλνοντας έτσι συγκεκριμένα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Τι θα πει λοιπόν αύριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και τι μηνύματα θα επιχειρήσει να στείλει;

Το πρώτο που θα κάνει, είναι να σκιαγραφήσει την κατάσταση της οικονομίας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα - και χωρίς να το πει - με την παράθεση στοιχείων για την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών, θα στείλει το μήνυμα ότι "δεν πάμε καθόλου καλά". Αυτό που δε θα πει αύριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι οι πραγματικές αιτίες, που προκαλούν την αναπαραγωγή και την όξυνση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, η αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης εδώ και 10 περίπου χρόνια πολιτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους και διεύθυνσης της ασυδοσίας των προνομίων και των υπερκερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το δεύτερο μήνυμα, που θα επιχειρήσει να στείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας - θεωρείται ο θεματοφύλακας της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στα πλαίσια των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών - είναι να εξωραϊσει την εφαρμοζόμενη"σταθεροποιητική πολιτική", σημειώνοντας πως έχει συμβάλει θετικά στη μείωση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των ελλειμμάτων του δημοσίου.

Ενα τρίτο μήνυμα, που θα επιχειρήσει να στείλει με την έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι εντείνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και οι πληθωριστικές πιέσεις, με συνέπεια να κινδυνεύουν τα "επιτεύγματα" της εφαρμοζόμενης "σταθεροποιητικής" πολιτικής. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, να σημειώσει δημόσια πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, διαγράφονται δυσοίωνες,καθώς η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ρίχνει λάδι στη φωτιά για την αναπαραγωγή και όξυνση όλων των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας.

Ενα τέταρτο μήνυμα, που θα στείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι η Ελλάδα κινδυνεύει σήμερα, περισσότερο από πέρσι, να χάσει το τρένο για την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), αν δεν καταφέρει άμεσα να περιορίσει τις αποκλίσεις στους στόχους που έχουν αναληφθεί με το πρόγραμμα "σύγκλισης" (στον πληθωρισμό, τα δημόσια ελλείμματα, τα επιτόκια κλπ.).

Στο διά ταύτα - και αφού υπογραμμίσει τον κίνδυνο να μην εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον "ΣΥΝ") με τη συνθήκη του Μάαστριχτ - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, θα διατυπώσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, στην κατεύθυνση της σκληρότερης λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Προκειμένου λοιπόν, να μην φανεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφερέγγυα και αναξιόπιστη απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, υποστηρίξει πως είναι ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για "σταθεροποίηση και ανάπτυξη" της οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, θα ζητήσει βαθιές τομές στο εύρος και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα,με τη λήψη "διαρθρωτικών μέτρων".

Ούτε λίγο - ούτε πολύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, θα ζητήσει και φέτος, έκτακτα μέτρα στην κατεύθυνση σκληρότερης λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, με νέες έκτακτες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα του δημοσίου, επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης της δημόσιας περ ιουσίας με μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και υπηρεσιών, κλπ.. Θα ζητήσει δηλαδή συνέχιση της ίδιας και χειρότερης πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η εμπειρία από την υπερδεκάχρονη εφαρμογή της, αναπαράγει την οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα, με μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πληρώνουν μονόπλευρα τις θυσίες των προγραμμάτων "σταθεροποιητικής λιτότητας".

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ