Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη σφραγίδα έβαλαν οι ταξικές δυνάμεις

Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και την αλλαγή της τακτικής του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας που ακολουθούν οι υποταγμένες συναινετικές πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα, ζήτησαν χτες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική και μαχητική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και κατέκλυσαν από τις 10 το πρωί την πλατεία Αριστοτέλους,πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Σωματείων πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων και δυναμική πορεία προς το χώρο της κεντρικής εκδήλωσης. Σημαντική ήταν η παρουσία της νεολαίας, που για μια ακόμη χρονιά ήταν το πιο ζωντανό και μαχητικό κομμάτι της κινητοποίησης. Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, αλλά και η δυναμική παρουσία της ΚΝΕ, με τα πανό, τα συνθήματα και τις κόκκινες σημαίες, ήταν εκείνα τα στοιχεία που τόνισαν το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που έστειλαν και πάλι το μήνυμα της ταξικής πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Μετά την ομιλία του γ γ του ΕΚΘ, Βασίλη Ρέβα, που καταφέρθηκε στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην υποταγμένη τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, και ενώ ξεκίνησε η ανάγνωση του ψηφίσματος που συνέταξε η πλειοψηφία του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") οι εργαζόμενοι, με κύριο σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών", αποχώρησαν από την πλατεία, συγκροτώντας τα μπλοκ για την πορεία και εγκρίνοντας έτσι στην πράξη το ταξικό περιεχόμενο και τις αγωνιστικές προτάσεις του ψηφίσματος της Επιτροπής Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΕΚΘ, Η. Κοντόπουλου,του προέδρου της ΕΔΟΘ - ΑΔΕΔΥ, Δ. Κίτσιου και του Χ. Ανδρεάδη.

Στο ψήφισμά τους τα σωματεία της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητα και της ανεργίας που εφαρμόζεται στο όνομα της οικονομικής σύγκλισης, του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" και εκφράζουν την αγωνιστική τους απόφαση να ανατρέψουν τα σχέδια της ολιγαρχίας για την κατάργηση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ζητούν μέτρα ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού του νομού, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία που ξεπερνά το 17% και καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τις υποταγμένες ηγεσίες που θέλουν να διαλύσουν το εργατικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στο μνημείο των εργατών του Μάη του '36,στη συμβολή των δρόμων Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά", "Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, τη Βίβλο τη Λευκή θα καταργήσει", "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές" κ.ά.

Στη χτεσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Θεοδόση Κωνσταντινίδη,ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και στελέχη του Κόμματος. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι των ΕΒΕ και των αγροτών, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων και αντιστασιακών οργανώσεων.

- Αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας, στέλνοντας το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στην Ορεστιάδα, μετά από πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ. Συγκεντρώσεις μπροστά στα Εργατικά Κέντρα και πορείες προς τα μνημεία των εργατών και τις Νομαρχίες, έγιναν επίσης στην Αλεξανδρούπολη,την Κομοτηνή,την Ξάνθη,τις Σέρρες,το Κιλκίς,τη Βέροια,την Εδεσσα,τη Νάουσα,την Κατερίνη,την Κοζάνη και τα Γρεβενά.Στην Καβάλα η συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Καπνεργάτη και η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες (2018-05-04 00:00:00.0)
Παλικαρίσια και μεγαλειώδης συγκέντρωση (2009-05-02 00:00:00.0)
Βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης (2004-04-14 00:00:00.0)
Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό συγκέντρωση και πορεία (2002-05-02 00:00:00.0)
Ταξικός, αντιπολεμικός συναγερμός! (1999-04-29 00:00:00.0)
Μήνυμα αντίστασης στο "στρατόπεδο των χορτάτων" (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ