Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμικό παρών στη δική τους γιορτή

Στα "χρώματα" του λιμανιού, στα χρώματα της λαμαρίνας των πλοίων, στα χρώματα των λιπασμάτων και των καπνεργοστασίων, στα χρώματα των εργατών και υπαλλήλων, όταν αφήνουν τη δουλιά και φοράνε τα καλά τους, για να πάρουν μέρος στη μια και μοναδική δική τους γιορτή, την Κόκκινη Πρωτομαγιά,ντύθηκε χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας.Εκεί, στην πλατεία Κοραή, "αντάμωσαν" ξανά οι νεκροί του Πασαλιμανιού - από τον Αύγουστο του '23 - με τους καπνεργάτες του '96, που απεργούν σήμερα ενάντια στις απολύσεις. Οι ναυτεργάτες που πέσαν στις προπέλες στην κρίση της δεκαετίας του '80, με τους μεταλλεργάτες που δίνουν τη δική τους μάχη για την επιβίωση σήμερα στη Ζώνη. Οι απόμαχοι της δουλιάς, με τη νέα φρουρά της εργατικής τάξης, τους μαθητές και σπουδαστές που ως πρώτο μάθημα κάνουν την προσαρμογή στην ανεργία. Ο στόχος διπλός: Τιμή σ' όσους έπεσαν, υπόσχεση - δέσμευση για τους αγώνες που έρχονται. Τα συνθήματα το μαρτυρούσαν: "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά".

Η συγκέντρωση ήταν και δυναμική και μαζική. Με κόκκινες σημαίες και πανό οι συγκεντρωμένοι, που είχαν απλωθεί και στα πεζοδρόμια γύρω από την πλατεία, διαδήλωναν ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Εντονη ήταν η παρουσία των εργαζομένων από όλους τους χώρους δουλιάς του Πειραιά που πλήττονται καθημερινά από τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, και των εργοδοτών. "Με τους αγώνες στηρίζουμε τα δικαιώματά μας και χτίζουμε το μέλλον",έγραφε το πανό του Συνδικάτου Δέρματος, Ιματισμού, Κλωστοϋφαντουργίας."Εμπρός στα οράματα των εργατών του Σικάγου. Οχι άλλη Πρωτομαγιά με πεινασμένους εργάτες", έγραφε το πανό των ναυπηγοξυλουργών. Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν την παρουσία τους στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του "Κεράνη" που βρίσκονται ήδη σε περίοδο κινητοποιήσεων όπως και οι συνάδελφοί τους του Παπαστράτου,οι ναυτεργάτες, οι εργάτες της Ζώνης, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Πειραιά.

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΓ. Μανουσογιαννάκης, ο οποίος τόνισε: "Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για την προστασία των ασφαλιστικών μας Ταμείων. Αντιστεκόμαστε και αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ΣΣΕ. Παλεύουμε και προωθούμε τις 35 ώρες δουλιά χωρίς μείωση των αποδοχών, απαιτούμε την προώθηση αμέσως νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών στη χώρα, για ίση αμοιβή, για ίση δουλιά. Αντιπαλεύουμε την προοπτική που προωθούν στους Ελληνες ναυτεργάτες η ΕΕ, οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα. Παλεύουμε και διεκδικούμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Διεκδικούμε μέτρα και κονδύλια για την ενίσχυση του πολιτισμού μας".

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο γραμματέας των συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά Γ. Βαγγελάκος, ο οποίος τόνισε: "Εργάτες, συνταξιούχοι, τιμώντας τους ήρωες νεκρούς μας δίνουμε όρκο πίστης ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, στο δρόμο της τιμής και του αγώνα και η νίκη τελικά θα είναι δική μας".

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν από τη ΓΣΕΕ ο Δ. Στρατούλης και από την ΑΔΕΔΥ ο Α. Μητρόπουλος.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι της περιφέρειας του Πειραιά και μέλη των δημοτικών συμβουλίων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης,αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά με επικεφαλής τον πρόεδρό του Χ. Κεφάλα,οι ενώσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και της Ομοσπονδίας γονέων. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Σπ. Χαλβατζή,ο βουλευτής της Β Πειραιά του ΚΚΕΓερ. Αραβανής και άλλοι βουλευτές της περιφέρειας, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Β. Ξένος,η γραμματέας της ΚΝΕ Πειραιά Δ. Δαμιανή.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι με τα πανό τους ξεκίνησαν δυναμική πορεία και με συνθήματα όπως: "Ακρίβεια ανεργία πληθωρισμός όλα τα πληρώνει ο λαός", κατευθύνθηκαν στην πλατεία του Πασαλιμανιού, όπου και απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της διαδήλωσης του Αυγούστου του 1923.

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Γ. Μίχας, έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 11 νεκρούς, τους 100 τραυματίες και τους 500 συλληφθέντες εκείνης της πανεργατικής κινητοποίησης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία στον Πειραιά και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (2021-04-17 00:00:00.0)
Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά (2018-05-02 00:00:00.0)
Ταξικός γιορτασμός σε στεριά και θάλασσα (2008-04-19 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση στο πρώτο λιμάνι (2007-05-02 00:00:00.0)
Πλήθος και παλμός (1998-05-02 00:00:00.0)
Αγωνιστικά ραντεβού σε όλη τη χώρα (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ