Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ Δε δέχεται Εξεταστική Επιτροπή η κυβέρνηση

Απέρριψε η κυβέρνηση - διά της μεθόδου της σιωπής - το αίτημα του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής ώστε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεσης των παράνομων υιοθεσιών, το γνωστό δηλαδή παιδομάζωμα της Φρειδερίκης και του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής περιόδου. Κατά τη συζήτηση προχτές στη Βουλή επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του Κόμματος, Γ. Κατσαρού, ο υφυπουργός Υγείας, Θ. Κοτσώνης, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο προαναφερόμενο αίτημα του ΚΚΕ, παρά την επιμονή του κομμουνιστή βουλευτή να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση η κυβέρνηση. Κατά τ' άλλα, ο υφυπουργός είπε πως έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή - με τη διαδικασία των κωδίκων - νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το ζήτημα των υιοθεσιών και θα λύνει το θέμα της αναζήτησης, από όσους είναι υιοθετημένα τέκνα οικογενειών, των φυσικών τους ριζών. Ειδικά γι' αυτό το ζήτημα τόνισε πως η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για τη διευκόλυνση όσων άμεσα ενδιαφερόμενων αναζητούν τις ρίζες τους αλλά και θα προστατεύσει το απόρρητο των αρχείων όσον αφορά τρίτους, ούτως ώστε να μη διαταραχτεί η γαλήνη οικογενειών που έχουν υιοθετημένα παιδιά και που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα εκβιασμών από διάφορους επιτήδειους. Τέλος, απαντώντας στο αίτημα του ΚΚΕ για σύσταση και διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των παράνομων υιοθεσιών, ο Θ. Κοτσώνης είπε πως η κυβέρνηση το συζητάει αλλά προηγείται η ψήφιση του υπό κατάθεση στη Βουλή, προαναφερόμενου, νομοσχεδίου.

Ο Γ. Κατσαρός

"Η απάντηση του υφυπουργού δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός. Μας είπε ο υφυπουργός ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο, αλλά δε μας είπε το πότε θα κατατεθεί και φυσικά δε γνωρίζουμε τι περιεχόμενο θα έχει. Βρισκόμαστε δε, μπροστά σε μια κατάσταση όπου διάφοροι ιδιώτες αποκαλύπτουν πράγματα και θάματα και η κυβέρνηση είναι εν αναμονή. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα λένε ότι υπήρχε ένα κύκλωμα την περίοδο του εμφυλίου και μετά, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν η Φρειδερίκη και πολιτικοί παράγοντες της εποχής. Ολόκληρες καραβιές παιδιών στάλθηκαν στο εξωτερικό και πουλήθηκαν σε ξένους. Η λογική ήταν να αποκοπούν αυτά τα παιδιά από τους γονείς μιάσματα, από τους γονείς τους δηλαδή που ήταν κομμουνιστές. Ετσι φτιάχτηκαν οι νέοι γενίτσαροι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αργυριάδη, στελέχους του ΚΚΕ και γνωστού από την υπόθεση Μπελογιάννη, που αφού του αφαίρεσαν δύο παιδιά και τα πούλησαν στους Αμερικάνους, τον ίδιο τον έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι τραγικά όσα συνέβησαν και απαιτούνται άμεσες λύσεις".

Καταλήγοντας, ο Γ. Κατσαρός τόνισε: "Πρέπει να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για να μελετηθεί σε βάθος το έγκλημα και να στιγματιστούν οι υπεύθυνοι. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν έννομο συμφέρον να πάρουν τα αρχεία στα χέρια τους για να βρουν όσοι είναι υιοθετημένοι τις ρίζες τους και οι φυσικοί γονείς τα παιδιά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ