- ΑΓΚΥΡΑ.- Από τους θανάτους 3 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων τουλάχιστον 20 -οι έξι σοβαρά- σκιάστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία. Η αστυνομία της... - 1996-05-02 00:00:00.0"/> - ΑΓΚΥΡΑ.- Από τους θανάτους 3 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων τουλάχιστον 20 -οι έξι σοβαρά- σκιάστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία. Η αστυνομία της... - 1996-05-02 00:00:00.0" /> Ματωμένη Πρωτομαγιά | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ματωμένη Πρωτομαγιά
  • Δύο νεκροί και είκοσι τραυματίες ο πρώτος απολογισμός
  • Η αστυνομία θέλησε να υποβάλει σε "σωματικό έλεγχο" τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Από τους θανάτους 3 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων τουλάχιστον 20 -οι έξι σοβαρά- σκιάστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, επιχείρησε να υποβάλει σε σωματικούς ελέγχους τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση των τουρκικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά.

Στη συγκέντρωση των ομοσπονδίων εργατικών συνδικάτων συμμετείχαν μέλη αριστερών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται "παράνομες" στην Τουρκία.

Σε συγκρούσεις, που ακολούθησαν την αστυνομική προσπάθεια επιβολής των ελέγχων στους διαδηλωτές, τραυματίστηκαν δύο άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, δεκαοκτώ διαδηλωτές και έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά.

Οι συγκρούσεις άρχισαν και πήραν τη μεγαλύτερη έκτασή τους αμέσως μετά τη λήξη της διαδήλωσης των εργατών στο κέντρο της Αγκυρας. Ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ άλλοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, πουκάλεσαν ενισχύσεις και ελικόπτερα. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν άλλοι νεκροί ή τραυματίες.

Το κυρίαρχο σύνθημα των συγκεντρωμένων στις εκδηλώσεις των τουρκικών συνδικάτων στην Αγκυρα, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 100.000, ήταν η αναπροσαρμογή των μισθών τους, μισθών κατά πολλούς αποτελούν "κοροϊδία", αφού ο πληθωρισμός (που εξακολουθεί, παρά τις εδώ και καιρό κείμενες υποσχέσεις της κυβέρνησης, να καλπάζει με ρυθμό τουλάχιστον 90%, σε ετήσια βάση... ) τους υπερφαλαγγίζει και τους υποβαθμίζει διαρκώς.

Πάντως, η αστυνομία φάνηκε να έχει σαφείς οδηγίες να αποκρούσει τους διαδηλωτές, πράγμα το οποίο συνέβη τελικά, με τραγικές συνέπειες.

Συγκρούσεις συνέβησαν και στη Σμύρνη, όπου τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί και δεκάδες διαδηλωτές, όταν οι συμμετέχοντες σε μια διαδήλωση προσπάθησαν, κατά την αστυνομία, να μπουν σε απαγορευμένο χώρο.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκπρόσωποι του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP - C) έλεγαν χτες ότι οι δύο νεκροί της Κωνσταντινούπολης ανήκαν στην οργάνωση, κάτι όμως που αμφισβητείται.

Η χτεσινή Πρωτομαγιά ξύπνησε τις μνήμες του 1977, όταν 37 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σε ανάλογες εκδηλώσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ