Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σβήνουν οι παραδοσιακοί οικισμοί

Η προστασία και αναβάθμιση των παραδοσιακών οικισμών απασχόλησαν τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν η ΟΤΟΕ,το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα και το Μορφωτικό Ιδρυμα ΕΘνικής Τράπεζας,με αφορμή την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν, τη Δευτέρα 6 Μάη (8.30μμ), στο Μέγαρο Μελά.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη "Υδρα, 300 χρόνια αρχιτεκτονικής παράδοσης" και θα μιλήσει ο λέκτορας του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς.Παράλληλα, θα εκτίθενται έργα των Ν. Χ. Γκίκα, Π. Βυζάντιου, Α. Αστεριάδη, Π. Τέτση, Στ. Κουκά, Γραμματόπουλου και Α. Ματιόλι.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί οικισμοί αναφέρθηκε χτες ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς,τονίζοντας την "επιτακτική ανάγκη τα δύο αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ να συνεργαστούν, ώστε να διαφυλάξουν και να αναβαθμίσουν την αρχιτεκτονική παράδοση".Γιατί, "εδώ και πολλά χρόνια υποβαθμίζονται συστηματικά οι παραδοσιακοί οικισμοί, με παρεμβάσεις ξένες προς τις κοινωνικές, ιστορικές και αισθητικές αξίες που τους δημιούργησαν. Αυτό αποτελεί κατάφωρη αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας και υπονόμευση της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής, που μαζί με το δημοτικό τραγούδι και τη λαϊκή ζωγραφική στήριξαν και διατήρησαν την ταυτότητα του λαού μας".

Τις διαπιστώσεις του ομιλητή ενισχύουν οι συνεχείς αλλοιώσεις της αρχιτεκτονικής εικόνας της Υδρας, η ήδη αλλοιωμένη Μύκονος και οι καταστροφές σε άλλα νησιά, ακόμα και στην Πάτμο,που δέχεται τις επιδράσεις της τουριστικής "λογικής" για την ανάπτυξη. Αλλος ομιλητής αναφέρθηκε στο μνημείο του Αλέξη Κομνηνού,που σήμερα είναι γκρεμισμένο και στη θέση του βρίσκονται καρέκλες καφενείου και σκουπίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ