Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οικονομική "καταδίκη" και ανασφάλεια

Τι κι αν αριθμεί 125 χρόνια συνεπούς δημιουργικής παρουσίας; Τι κι αν είναι το πρώτο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας; Η "πολιτιστική" πολιτική της κυβέρνησης, "αναγνωρίζοντας" τη σημαντική συμβολή του, το "ανταμείβει" με περικοπές,δημιουργώντας του τεράστια οικονομικά προβλήματα.Ο λόγος για το Ωδείο Αθηνών,το οποίο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού,"κινδυνεύει να κλείσει, επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη φροντίδα και δεν εκτελείται ανειλημμένη υποχρέωση της πολιτείας".

Η περικοπή κατά 50% της εγκεκριμένης από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών επιχορήγησης του δημοσίου, για δεύτερη μάλιστα συνεχή χρονιά, έχει δημιουργήσει έλλειμμα 127 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό (110 εργαζόμενοι) να παραμένει (μέχρι προχτές) τέσσερις μήνες απλήρωτο και χωρίς να του έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα.Αλλά και τα χρήματα που πήραν οι εργαζόμενοι κάλυψαν μόνο τους δύο από τους τέσσερις μήνες και το δώρο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται και πάλι δύο μήνες απλήρωτοι.

"Η κατάσταση στο Ωδείο είναι δραματική",λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Χάρης Κουρής,τονίζοντας ότι "αν δεν καλυφθεί το έλλειμμα, το ωδείο δεν μπορεί να λειτουργήσει".Σημειώνει, επίσης, ότι με βάση παλαιότερη συμφωνία (ΦΕΚ 14, 4/3/1980) το δημόσιο (λόγω της αποδοχής της δωρεάς του ακινήτου στην Πειραιώς όπου στεγαζόταν το παλιό Ωδείο), είχε αναλάβει την υποχρέωση "να καλύπτει, στο διηνεκές, με επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, τα ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού του ωδείου και να αποπερατώσει (με έξοδά του) τις κτιριακές εγκαταστάσεις του στην οδό Ρηγίλλης".

Παρόλο που η δέσμευση για την αποπεράτωση ήταν εντός πέντε ετών, σήμερα 11 χρόνια μετά το προβλεπόμενο χρονικό όριο, ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων παραμένει ημιτελές: Στο υπόγειο ένα φουαγιέ 1.200 τ.μ. και αίθουσα συναυλιών 850 θέσεων και στο ισόγειο χώρος 150 τ.μ.

"Στο υπόγειο, λέει ο Χ. Κουρής, υπάρχει άλλο ένα ωδείο (σε έκταση) ανεκμετάλλευτο. Αν ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι, θα απέφεραν στο κράτος πολύ υψηλά έσοδα, καθώς η εκμετάλλευσή τους, σύμφωνα με τη συμφωνία, ανήκει σ' αυτό. Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο, από τοΜάη του '95, μεταφέρθηκαν τα γραφεία της ΚΟΑ, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί το κράτος 80 εκατομμύρια το χρόνο από το ενοίκιο.Η αποπεράτωση θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά μας προβλήματα, όμως, γι' αυτήν χρειάζονται περισσότερα από 2 δισ., που, παρότι είχαν ενταχθεί στο 2ο Πακέτο Ντελόρ, στη συνέχεια μειώθηκαν στο 1 και μετά εξαφανίστηκαν...".

"Ο προϋπολογισμός του ωδείου σήμερα είναι περίπου 400 εκατομμύρια",λέει ο Χ. Κουρής, τονίζοντας ότι "το ΥΠΠΟ για δεύτερη συνεχή χρονιά περικόπτει το 50%, με αποτέλεσμα η επιχορήγησή του για το '96 να είναι 208 εκατομμύρια".

Σαν να μην έφτανε αυτό, το προσωπικό έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. "Το δώρο των Χριστουγέννων μάς δόθηκε στις 15 Γενάρη, ενώ ακόμη δεν πήραμε το δώρο του Πάσχα. Ηδη κλείσαμε τέσσερις μήνες απλήρωτοι.Πέρα από τις περικοπές, όμως, υπάρχει και μια αδράνεια από τις οικονομικές υπηρεσίες και του ωδείου και του υπουργείου. Παρά τις επανειλημμένες επιστολές μας και το αίτημά μας για συνάντηση, ο υπουργός Πολιτισμού αρνείται να μας δεχτεί.Επίσης, έχουμε κάνει πολλές ενέργειες και προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας.Ως απάντηση αυτών των ενεργειών μας, είναι ένα έγγραφο που πήραμε πριν από λίγο καιρό από το υπουργείο Οικονομικών, που λέει ότι πέραν της επιχορήγησης των 208 εκατ. δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος. Η τύχη του ωδείου είναι στα χέρια του ΥΠΠΟ. Αλλος τρόπος από την έκτακτη επιχορήγηση δεν υπάρχει".

Με δεδομένη την παρέμβαση του Μεγάρου Μουσικής και στα μουσικοεκπαιδευτικά θέματα, προκύπτει το ερώτημα: Είναι άραγε τυχαία, ή μήπως μεθοδευμένη, αυτή η οικονομική "καταδίκη" του σημαντικότερου στη χώρα μας μουσικοεκπαιδευτικού ιδρύματος, του οποίου η ανώτατη βαθμίδα σπουδών είναι κρατική και από την οποία αποφοιτούν άξιοι Ελληνες επαγγελματίες μουσικοί;

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιών συνέχεια (2011-06-15 00:00:00.0)
Οδηγούν σε κλείσιμο το μοναδικό κρατικό ωδείο (2011-05-22 00:00:00.0)
ΥΠ(Π)Ο την εποπτεία του (2007-01-09 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή (2001-06-06 00:00:00.0)
Ο πολιτισμός... εν αποστρατεία (1996-12-01 00:00:00.0)
Ζητούν ευαισθητοποίηση (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ