Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΕΙ
Σκόπιμη κυβερνητική ασάφεια

Συζητήθηκε, χτες, στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Με επιχειρήματα υπέρ της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων απάντησε χτες στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου και ταυτόχρονα σε μια έξαρση υποκρισίας - συνηθισμένη άλλωστε για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει - δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης!!! Παρ' όλο που τα ερωτήματα του ΚΚΕ ήταν σαφή και συγκεκριμένα και επικεντρώνονταν στο ζητούμενο, στο τι δηλαδή θα κάνει η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει και να ενισχύσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ειδικότερα των ΑΕΙ, ο υπουργός δε βρήκε ούτε μια καλή λέξη να πει για τα πλεονεκτήματα και το λαϊκό χαρακτήρα που έχει μια τέτοια παιδεία.Αντίθετα, προτίμησε να απαριθμήσει όσα αρνητικά μπορούσε, χωρίς, βεβαίως, να έχει και το στοιχειώδες θάρρος να παραδεχτεί ότι αυτά τα αρνητικά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όσων κυβέρνησαν αυτή τη χώρα και φυσικά μέσα σ' αυτούς περιλαμβάνεται και ο πολιτικός του χώρος. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα ΑΕΙ είπε: "Εχουμε πρόβλημα με την ετεροαπασχόληση των καθηγητών. Πολλοί λίγοι δουλεύουν όπως θα έπρεπε. Εχουμε πρόβλημα με μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των πανεπιστημίων. Εχουμε πρόβλημα με σπατάλη χρημάτων. Εχουμε πρόβλημα με την έλλειψη σωστού προγραμματισμού των μαθημάτων, ώστε τα παιδιά να παίρνουν εκείνες τις γνώσεις που είναι αναγκαίες, για να ανταποκριθούν επαγγελματικά σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας".Στη βάση δε αυτών των προβλημάτων στήριξε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια και προσδιόρισε με αφηρημένο γενικά τρόπο το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών. Πιο αναλυτικά, αφού χρησιμοποίησε με προκλητικό τρόπο το θέμα της φοιτητικής μετανάστευσης, λέγοντας ότι πρόκειται για φοίτηση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρουσίασε τη θέση του υπουργείου ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορείς, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (π.χ. ΟΤΑ), να δημιουργήσουν πανεπιστήμια και κατέληξε ότι στόχος του υπουργείου είναι η "διεύρυνση των δυνατοτήτων που δίνει η κοινωνία, ώστε τα νέα παιδιά να σπουδάσουν".Είναι φανερό όμως πως όταν γίνεται λόγος για "διεύρυνση των δυνατοτήτων που δίνει η κοινωνία" κάθε άλλο παρά αποκλείεται η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, αφού ο όρος κοινωνία περιλαμβάνει και τους ιδιώτες. Κι αυτό αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο υπουργός απέφυγε να πάρει θέση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να μην νομιμοποιούνται τα ιδιωτικά ΑΕΙ με την αναγνώριση πτυχίων σε άτομα που μέρος των σπουδών τους το πραγματοποίησαν στην Ελλάδα, γίνεται καθαρό πού πάνε τα πράγματα.

Ο Γερ. Αραβανής

Για σχεδιασμένη τακτική που σκοπό έχει να επαναφέρει κατά τακτά χρονικά διαστήματα το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, ώστε να δρομολογηθούν ανάλογες εξελίξεις, κατηγόρησες την κυβέρνηση ο βουλευτής Γερ. Αραβανής με την παρέμβασή του στη συζήτηση: "Το θέμα της ιδιωτικοποίησης, είπε, επανέρχεται με δική σας ευθύνη. Είναι τακτική σας σκόπιμα να παραμένει ασαφής η θέση σας για το θέμα. Δε μας είπατε ποιες είναι οι θέσεις σας και τι θα κάνετε κι όμως όλη η επιχειρηματολογία σας σήμερα ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σκόπιμα αντιμετωπίζετε έτσι το θέμα για να δρομολογήσετε εξελίξεις".

Αναφερόμενος στη θέση του υπουργείου για δυνατότητα δημιουργίας ΑΕΙ από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ο κομμουνιστής βουλευτής ξεσκέπασε όλη τη μεθοδολογία της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ότι οδηγεί τα πράγματα στην ιδιωτικοποίηση. "Λέτε, τόνισε, να φτιάξουν πανεπιστήμια οι ΟΤΑ. Και το λέτε αυτό τη στιγμή που οι ΟΤΑ ιδιωτικοποιούν μέρος των δραστηριοτήτων τους. Με τι χρήματα θα φτιάξουν πανεπιστήμια και με τι πόρους θα τα λειτουργήσουν; Οταν υπάρχει αυτή η πραγματικότητα, με όσα λέτε δεν ανοίγετε την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης;".

Στη συνέχεια ο Γερ. Αραβανής αναφέρθηκε και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος υπογραμμίζοντας ότι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16, όπου κατοχυρώνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης. "Στην Επιτροπή Αναθεώρησης, είπε, θέμα αναθεώρησης αυτού του άρθρου δεν έχει έρθει. Κι όμως σκόπιμα επαναφέρετε το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, γιατί προς αυτή την κατεύθυνση θέλετε να δρομολογήσετε τα πράγματα".Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε - χωρίς βεβαίως να ιδρώσει το αυτί του υπουργού - να πάρει σαφή θέση η κυβέρνηση ότι δε θα ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ούτε έμμεσα ούτε άμεσα και ότι θα παρθούν μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ