Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύματα της ασυδοσίας

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανή, για το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδης,δεν ανέφερε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανή,για το θανατηφόρο ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, με θύματα τον Ηλία Κουρέτα και τον Γιώργο Μανιάτη. Αντίθετα, είπε προκλητικά ότι "η πρόοδος και η τεχνολογία είναι συνδυασμένη με ανθρώπινες θυσίες", προσθέτοντας ότι τον τελευταίο αιώνα η ιστορία όλων των βιομηχανικών χωρών είναι γεμάτη από περιστατικά ατυχημάτων!!! Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει νόμους και έχει πάρει σειρά μέτρων για την προστασία και υγιεινή των εργαζόμενων.

"Οταν έχουμε πάνω από 120 θανάτους το χρόνο, όταν έχουμε πολλές χιλιάδες τραυματισμούς, πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι η ανάπτυξη έχει και θύματα; Δεν είναι θύματα της ανάπτυξης. Είναι θύματα της ασυδοσίας". τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος ακολούθως στα περιστατικά του συγκεκριμένου ατυχήματος, υπογράμμισε ότι: Δεν υπήρχαν όργανα μέτρησης του αερίου στο πηγάδι του ορυχείου. Δεν υπήρχε κατάλληλος μηχανισμός προστασίας των εργαζομένων, όπως μάσκες κλπ. Δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας με το κέντρο για να ειδοποιήσουν ότι κάτι έγινε.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τα λεγόμενα από τον Φ. Ιωαννίδη, περί ύπαρξης νομικού πλαισίου για την ασφάλεια των εργαζόμενων, παρατήρησε ότι μπορεί μεν να υπάρχουν νόμοι, το θέμα είναι ποιος τους εφαρμόζει, και τόνισε: "Κανείς δεν εφαρμόζει τους νόμους για την ασφάλεια στους χώρους δουλιάς. Υπάρχει πλήρης ασυδοσία γιατί το όποιο ατύχημα το πληρώνει το κράτος και τα όποια μέτρα προστασίας τα πληρώνει ο ιδιώτης που θέλει να μειώσει το κόστος".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι η παρέμβαση του κράτους πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς λειτουργούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει προσωπικό και να δοθούν δυνατότητες επιτέλεσης του έργου τους, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρκέστηκε να πει ότι το συγκεκριμένο ατύχημα δεν οφείλεται σε αδιαφορία της ΔΕΗ και ευχήθηκε να μην υπάρξουν άλλα θύματα στο μέλλον.

Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων (2007-02-04 00:00:00.0)
«Ελέγχονται οι μελέτες» λέει η κυβέρνηση... (2006-12-10 00:00:00.0)
Σα να μη συνέβη τίποτα! (2002-09-10 00:00:00.0)
Καταδικάζεται η αήθης επίθεση κατά του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη (2000-10-19 00:00:00.0)
Κυβερνητικές ευθύνες για το νέο εργατικό ατύχημα (1998-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ