Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το βαμβάκι

Ο,τι πήρατε - πήρατε, μην περιμένετε τίποτα περισσότερο! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας στους βαμβακοπαραγωγούς. Δυστυχώς, είπε ο υπουργός, αντί αυτών που υπολογίζαμε, η μέση τελική τιμή που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, διαμορφώνεται στις 245 δραχμές το κιλό. Τα επίσημα, πλέον, στοιχεία που αφορούν τη φετινή παραγωγή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Και, αν επιβεβαιώνεται κάτι, είναι πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το καθεστώς στο βαμβάκι πέρσι το καλοκαίρι με το πακέτο των αγροτικών τιμών, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ για το εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών και για την ίδια την καλλιέργεια βαμβακιού στη χώρα μας. Αλλωστε ο υπουργός Γεωργίας, το επιβεβαίωσε καλώντας- και μάλιστα καθυστερημένα - τους βαμβακοπαραγωγούς να περιορίσουν την καλλιέργεια βαμβακιού!

Επρεπε, λοιπόν, να κλείσει ολόκληρος ο κύκλος, για να υποχρεωθούν, πια, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι να ομολογήσουν το έγκλημα που συντελέστηκε. Ενα έγκλημα που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, αφού συμφώνησαν και υπερθεμάτισαν για το νέο καθεστώς που ήδη ισχύει για το βαμβάκι. Αναγκάζονται, τώρα, να παραδεχθούν ότι ψεύδονταν, ασύστολα και κατά συρροήν, όταν καθησύχαζαν τους βαμβακοπαραγωγούς, διαβεβαιώνοντάς τους πως, τάχα, θα εισέπρατταν 310 - 315 δραχμές το κιλό! Τελικά, καθώς η συνολική ποσότητα της φετινής παραγωγής παρουσιάζεται να ξεπερνά τους 1.350.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού - αντί των 1.200.000 τόνων που "μαγείρευαν" οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και αναρμόδιοι για να παρουσιάσουν μειωμένο σχετικά και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας ώστε να μπορούν να δημαγωγούν και να παραπλανούν τους αγρότες... - η ελάχιστη τιμή για τη μέση ποιότητα περιορίζεται στις 245 δραχμές το κιλό! Εχουμε, δηλαδή τιμή 50 και πλέον δραχμές μικρότερη από τη μέση τιμή που εισέπραξαν πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί!

Αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική πραγματικότητα προσπάθησαν να κρύψουν με αλχημείες και μπακάλικους λογαριασμούς οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, οι υπουργοί Γεωργίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ. Μωραϊτης και Θ. Στάθης, αλλά όχι μόνον αυτοί! Είναι γνωστό πως κινητοποίησαν τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ - Νομάρχες και άλλους τοπικούς και κομματικούς παράγοντες που επηρέαζαν - για να παραπλανήσουν τους βαμβακοπαραγωγούς. Είναι γνωστό επίσης ότι είχαν και τη συνδρομή και των άλλων κομμάτων που, αρχικά τουλάχιστον, χαρακτήριζαν θετικά τα μέτρα - πλην του ΚΚΕ που κατάγγειλε από την πρώτη στιγμή τα μέτρα αποκαλύπτοντας πως είναι καταστροφικά για την καλλιέργεια βαμβακιού και τους βαμβακοπαραγωγούς. Είναι γνωστές και οι ιδιαίτερες ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών (που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - "ΣΥΝ") στις κορυφαίες τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των οποίων εξαπέλυσαν μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης των βαμβακοπαραγωγών. Με αιχμή μάλιστα τις ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τη διασπαστική τακτική τους, προσπάθησαν να εμποδίσουν και να διασπάσουν τους μεγαλειώδεις αγώνες τωναγροτών που επεκτάθηκαν σ' όλη τη χώρα. Ολοι αυτοί μένουν έκθετοι απέναντι στους αγρότες και ιδιαίτερα στους βαμβακοπαραγωγούς. Οι τελευταίοι, οφείλουν πλέον να βγάλουν τα συμπεράσματά τους στο φως της πραγματικότητας. Μπορούν και πρέπει, για το δικό τους συμφέρον, να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς φίλους, το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, από τους δημαγωγούς και τους διασπαστές των άλλων αστικών κομμάτων και των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι μόνον με τον αγώνα τους μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ