Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
290496r.379

Μικρές παρατηρήσεις

Το Σχέδιο Προγράμματος, το Καταστατικό και η Εκθεση Δράσης της ΚΕ είναι τρία βασικά ντοκουμέντα για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση μελέτης και επεξεργασίας για τη μελλοντική δράση του Κόμματός μας, που μετά το Συνέδριο θα βγει οπωσδήποτε ισχυρότερο στην ελληνική κοινωνία.

Το Πρόγραμμα πρέπει να είναι μακρόπνοο, να θέτει με σαφήνεια τους στρατηγικούς στόχους και να καθορίζει την τακτική για την επίτευξή τους. Γενικά, ανταποκρίνεται προς μια τέτοια κατεύθυνση κι αυτό δείχνει ότι έγινε σοβαρή μελέτη πάνω στην εσωτερική πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, καθώς και στις διεθνείς διαμορφωμένες ανακατατάξεις. Πρέπει, όμως, να το πούμε ξεκάθαρα ότι σε ορισμένα σημεία παρουσιάζει αδυναμίες διατύπωσης, που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση.

Π.χ. το Σχέδιο Προγράμματος βάζει γενικό στρατηγικό στόχο τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης και το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Πολύ σωστή γενική πολιτική στρατηγική στις σημερινές συνθήκες.

Στη σελ. 17 (Θέση 27) αναφέρεται: "Η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή δημοκρατική πάλη είναι ο δρόμος που βοηθάει να συσπειρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία, να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να γίνει η προσέγγιση και, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό". Σωστότερα, έπρεπε να διατυπωθεί: Η α/α/δ πάλη είναι ο μοναδικός δρόμος συσπείρωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, που θα αλλάξει το συσχετισμό των δυνάμεων για να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Ετσι, είμαστε πιο σαφείς, πιο αισιόδοξοι και επιταχύνουμε τις "προϋποθέσεις", όπως αναφέρεται στο κείμενο, για τη σοσιαλιστική αλλαγή.

Στις σημερινές εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες δεν μπορούμε να βάζουμε σε αμεσότητα το πρόβλημα εξουσίας, γιατί δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι το α/α/δ μέτωπο πάλης θα είναι έργο 10 - 15 ετών. Αυτό το σημειώνω, για να μη δημιουργηθούν συγχύσεις. Μετά μία - δύο δεκαετίες, που είναι οπωσδήποτε δυνατόν να δημιουργηθεί και να είναι ισχυρότατο αυτό το μέτωπο, από τη φύση θα μπει σαν άμεσος στόχος το πρόβλημα της κυβερνητικής και κοινωνικής εξουσίας. Το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Σχετικά με το Σχέδιο Καταστατικού, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Μόνο μια μικρή παρατήρηση να μου επιτραπεί: Στη σελ. 22, άρθρο 49, και επίσης στη σελ. 22, άρθρο 50, το κείμενο αναφέρεται σχετικά με τις περιπτώσεις διαγραφής μελών του Κόμματος. "... διαγράφεται από το Κόμμα το μέλος που χωρίς δικαιολογημένη αιτία δεν πληρώνει την οικονομική συνδρομή πάνω από έξι μήνες συνέχεια... " και παρακάτω: "με τη συνεχή αδικαιολόγητη απουσία του από τις κομματικές δραστηριότητες...".

Αυτά τα δύο άρθρα είναι σημαντικά, γιατί συγκεκριμενοποιούν και το περιεχόμενο του 1ου θεμελιώδους άρθρου για το ποιος μπορεί να γίνει μέλος του Κόμματος. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια δεν εφαρμόστηκαν και σαν συνέπεια είχαμε τη χαλάρωση της εσωκομματικής πειθαρχίας και δημοκρατίας, την αδράνεια, την αδιαφορία, το αδυνάτισμα της κομματικής δράσης γενικά.

Το γεγονός ότι μπήκε το ζήτημα της εξάμηνης δοκιμασίας, το επικροτούμε, γιατί θα συμβάλλει στην καλύτερη επιλογή των τακτικών μελλοντικών μελών του ΚΚΕ.

Η Εκθεση Δράσης της ΚΕ του ΚΚΕ στέκεται σε σωστές αναλύσεις και διαπιστώσεις, τη διέπει θετικό πνεύμα κριτικής και αυτοκριτικής και θα απασχολήσει περισσότερο τους αντιπροσώπους του 15ου Συνεδρίου.

Είμαστε οραματιστές, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα σ' ένα καλύτερο μέλλον, σε μια πραγματικά ισότιμη κοινωνία, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που δε μας περιμένει, αλλά παλεύουμε και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να το φέρουμε στη χώρα μας και στον κόσμο.

ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεωπόνος

Λάρισα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ