Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιμένει στο "σκληρό πρόσωπο" ο Πέρες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ .-

Αποφασισμένος να δείξει μέχρις εσχάτων την προσήλωσή του στην ασφάλεια των Ισραηλινών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 29ης Μάη, φαίνεται ότι είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Χτες ανακοινώθηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Χεβρώνα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την άλλη, ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή του ΟΗΕ στην ειρηνευτική διαδικασία, κατά τη συνάντησή του με τον Μπούτρος Γκάλι. Την ίδια στιγμή, προκαταρκτική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το βομβαρδισμό της βάσης τους στην Κανά απέδειξε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη γνώριζαν εκ των προτέρων ποιος ήταν ο στόχος τους.

Καμία αναδίπλωση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από την ταραγμένη πόλη της Χεβρώνα δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 29 Μάη. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετά από συνάντηση που είχε ο Σιμόν Πέρες με την ηγεσία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, που εκτιμούν ότι η αποχώρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Η απόφαση αυτή, όπως και η παράταση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και των παλαιστινιακών αυτόνομων εδαφών, δε σχολιάστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει επανειλημμένως κατηγορήσει το Ισραήλ ότι με αυτές τις ενέργειες παραβιάζει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε την Πέμπτη το βράδυ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, στα πλαίσια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Αραφάτ ζήτησε από τον ΟΗΕ να ενισχύσει την παρέμβαση και την παρουσία του στην "ειρηνευτική διαδικασία" της Μέσης Ανατολής, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει σύντομα να επιτευχθούν βήματα προσέγγισης και ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία και το Λίβανο, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει μόνιμη ηρεμία στην περιοχή.

Χτες, όμως, δόθηκε στη δημοσιότητα και η προκαταρκτική έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της βάσης των Ηνωμένων Εθνών κοντά στο χωριό Κανά. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που έγιναν από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη γνώριζαν, πριν εξαπολύσουν την επίθεση, ότι θα έπλητταν τη βάση του ΟΗΕ, όπου είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες άμαχοι και παιδιά. Απορρίπτοντας τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι επρόκειτο περί λάθους, η έκθεση του ΟΗΕ καταλήγει ότι αληθεύει το γεγονός ότι στη βάση αυτή είχαν βρει καταφύγιο ορισμένα μέλη της "Χεζμπολάχ" και οι οικογένειές τους, παρ' όλα αυτά, όμως, δε δικαιολογείται η απρόκλητη σφαγή, τουλάχιστον, 102 αθώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ