Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η ήττα δε "στοιχίζει" άμεσα στον Τζ. Μέιτζορ

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Παρά τη συντριπτική ήττα του στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, ο ηγέτης του βρετανικού συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, δεν έχασε το κουράγιο του. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις προγραμματισμένες για τον Μάη του 1997 γενικές βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τότε, σε μία χώρα όπως η Βρετανία, πολλά μπορούν να συμβούν...

Πάντως, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 148 από το σύνολο των 150 τοπικών συμβουλίων, διαμορφώνεται η ακόλουθη εικόνα: Το "Εργατικό Κόμμα" του Τόνι Μπλερ απέσπασε τον έλεγχο 85 τοπικών και περιφερειακών συμβουλίων (συν 10 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές), το κεντρώο "Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών" κέρδισε τον έλεγχο 23 τοπικών συμβουλίων (συν 5) και το"Συντηρητικό Κόμμα" κατέκτησε τον απόλυτο έλεγχο τριών δημοτικών συμβουλίων(χάνοντας τη δύναμη σε ένα τοπικό συμβούλιο). Αναφορικά με το πόσες έδρες κατέκτησε η κάθε παράταξη, παρατηρεί κανείς ότι οι "Εργατικοί" κατέκτησαν 1.656 έδρες (+454), οι "Φιλελεύθεροι Δημοκράτες" 600 έδρες (+145) και οι Συντηρητικοί διατήρησαν μόλις 503 έδρες (- 560). Ανάμεσα στις πιο σοβαρές ήττες των "Συντηρητικών" είναι εκείνες στα δημοτικά συμβούλια του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης. Επιπλέον, οι "Συντηρητικοί" για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια αναδείχτηκαν τρίτη δύναμη στο Μπέρμιγχαμ.

Ο ηγέτης των "Εργατικών", Τόνι Μπλερ, σχολιάζοντας τα ευνοϊκά για την παράταξή του εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Πέμπτης, υποστήριξε ότι οι Βρετανοί "βαρέθηκαν πλέον να έχουν μία κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη". Στη συνέχεια, για καλό και για κακό, έσπευσε να προσθέσει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δε σημαίνει πως το κόμμα του έχει από τώρα κερδίσει και τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πάντως, οι εκλογικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι "Εργατικοί" θα συγκέντρωναν το 47% των ψήφων και απόλυτη πλειοψηφία 398 εδρών στη Βουλή έναντι 261 εδρών της αντιπολίτευσης. Οι Συντηρητικοί θα έπαιρναν 27% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 24%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ