Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις προτείνει ο Γιέλτσιν

Στην προεκλογική ατμόσφαιρα εντάσσει ο Ρώσος Πρόεδρος τις ειρηνευτικές συνομιλίες

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι θα προσκαλέσει Τσετσένους στρατιωτικούς διοικητές σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και την προσκείμενη στη Μόσχα τσετσενική κυβέρνηση, οι οποίες μπορούν να αρχίσουν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιούνη. "Μετά το θάνατο του Ντουντάγεφ πρέπει να συνεργαστούμε με τους στρατιωτικούς διοικητές", τόνισε ο Γιέλτσιν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Γιαροσλάβ, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. "Οταν μεταβώ στην Τσετσενία θα ανακοινώσω ότι τρεις πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών: Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντουκού Ζαβγκάγεφ, η επιτροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και Τσετσένοι στρατιωτικοί διοικητές, που θέλουν, φυσικά, να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις", είπε ο Γιέλτσιν. Ο Γιέλτσιν, που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί την Τσετσενία στα μέσα του Μάη, δε διευκρίνισε ποιοι διοικητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οπως είναι γνωστό, στις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί πέρσι το καλοκαίρι είχε λάβει μέρος ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ.

Από τη μεριά του, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, όπου μετέχει στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 39 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ευρείες συνομιλίες με τους Τσετσένους αυτονομιστές. "Τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα, όλα τα θέματα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι, μαζί και το θέμα του οποιουδήποτε καθεστώτος στην Τσετσενία", είπε. Παράλληλα, ο Πριμακόφ επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας ότι αποκλείει κάθε πιθανότητα να δεχτεί καθεστώς ανεξαρτησίας της Τσετσενίας έξω από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Καταδίκη σε θάνατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε χτες σε θάνατο τους Ραχίμπ Μαξίμοφ και Τελμάν Σουλεϊμάνοφ και που κρίθηκαν ένοχοι για την έκρηξη βόμβας στο μετρό της πρωτεύουσας Μπακού, στις 19 Μάρτη 1994, που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα. Καταδικάστηκαν με τις κατηγορίες των τρομοκρατικών πράξεων, της διάπραξης εγκλήματος κατά του κράτους και της συμμετοχής σε αντικρατική οργάνωση, που δεν κατονομάζεται. Για την ίδια υπόθεση, άλλα 7 άτομα καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξη τον καθένα κι έναν όγδοο σε 8 χρόνια φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ