Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΕΛΙΝΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
Ελιτίστικο και μακριά από τις ανάγκες

Τα αποτελέσματα της πειραματικής εφαρμογής του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και πολιτισμός" και τα σχέδια που αφορούν το πρόγραμμα για την ερχόμενη χρονιά παρουσίασαν χτες οι υπουργοί Παιδείας Γ. Παπανδρέου και Πολιτισμού Στ. Μπένος.Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε φέτος πειραματικά σε 46 σχολεία όλης της χώρας και συμμετείχαν σε αυτό δάσκαλοι, οι οποίοι παρακολούθησαν 120 ώρες επιμόρφωσης. Στόχος των δύο υπουργείων είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί και να θεσμοθετηθεί την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, όπως είπαν χτες οι δύο υπουργοί, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, προβλέπεται διεύρυνση του αριθμού σχολείων - πιλότων, με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον ένα σχολείο σε κάθε νομό, στο οποίο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτό. Προβλέπει επίσης τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο αυτή να αναλαμβάνει συγκεκριμένες "αποκεντρωμένες δράσεις και μετέχοντας ταυτόχρονα στη χρηματοδότησή του". Δηλαδή και πάλι οι γονείς θα πληρώνουν για την πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από την επόμενη χρονιά θα χρησιμοποιηθούν διάφορες μορφές "εκπαίδευσης από απόσταση", προκειμένου να φτάσει η εμπειρία του προγράμματος σε κάθε εκπαιδευτικό και θα μελετηθεί η διεύρυνση του προγράμματος και στην προσχολική ηλικία.

Πάντως, πέρα από το ευχάριστο ύφος του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος και τη μετατροπή του μαθήματος σε παιχνίδι, το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ δεν παύει να αποτελεί ένα "ελιτίστικο" πρόγραμμα, που δεν απαντά στο συνολικό πρόβλημα της αισθητικής αγωγής των μαθητών, το οποίο για τα επόμενα χρόνια θα αφορά τους μαθητές κάποιων μόνο σχολείων σε σύνολο χιλιάδων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ είχε από την αρχή χαρακτηρίσει το πρόγραμμα ως "χρονοβόρο, που απαιτεί σπατάλη ψυχικών δυνάμεων με άδηλα αποτελέσματα και με αντικειμενικό σκοπό να συμβάλει στον προσανατολισμό της μαθητικής δραστηριότητας σε κατευθύνσεις αναπαραγωγής του συστήματος, με το γεγονός ότι βασίζεται στην ιστορία και τα μνημεία και όχι στον ζωντανό πολιτισμό, στην καθημερινή πάλη, ζωή και λαϊκή δημιουργία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ