Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διήμερο στη λογική της "αποκέντρωσης" της εκπαίδευσης

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με το νομοσχέδιο για τη "διαπολιτισμική εκπαίδευση" στον Πειραιά, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διοργανώθηκε διήμερο που ξεκίνησε χτες, με τον παραπλανητικό τίτλο "Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Στην ουσία - και όπως εύστοχα σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ν. Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά - πρόκειται για μια διοργάνωση που δε στοχεύει στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, αλλά στην επένδυση με το μανδύα της δημοκρατικότητας των επιλογών τους για τη λεγόμενη αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Γι' αυτό και εκπρόσωποι των δύο παραπάνω οργανώσεων συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου γίνεται το διήμερο, και μοίραζαν την ανακοίνωσή τους σε όσους προσέρχονταν, με την οποία καταδικάζουν "τις διαδικασίες που στοχεύουν στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης" και εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, "γιατί ο παλλαϊκός θεσμός του β βαθμού ΤΑ χρησιμοποιείται για τη μηχανιστική μεταφορά ξένων προτύπων στην ελληνική πραγματικότητα".

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γ. Πανάρετος, εκπρόσωποι των κομμάτων και πολλών δήμων και κοινοτήτων της περιοχής. Οι ομιλίες τόσο του Γ. Πανάρετου, όσο και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Πολιτικής Ανοιξης, "ΣΥΝ" και ΔΗΚΚΙ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές κινήθηκαν στο γενικό πλαίσιο της "πολυπόθητης κοινωνικής συναίνεσης", αλλά και "της εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία".

"Βλέπουμε συνεχώς τον εκπαιδευτικό να υποβαθμίζεται, το σύστημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Πώς στέκονται απέναντι σε αυτά οι φορείς του λαϊκού κινήματος; Εκεί φαίνεται ο καθένας αν πιστεύει στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και όχι μέσα από οποιεσδήποτε φιέστες", τόνισε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Αγκαβανάκης.Και συμπλήρωσε: "Το ΚΚΕ καλεί το λαό να συμμετάσχει σε μια πανστρατιά για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης".

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι "τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και ειδικά στη Νομαρχία Πειραιά είναι γνωστά, όπως γνωστές είναι και οι προτάσεις των φορέων του εκπαιδευτικού κινήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες λύσεις. Εμείς σαν ΕΛΜΕ Πειραιά καλούμε τους φορείς του εκπαιδευτικού, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος να στηρίξουν τους αγώνες που ξεδιπλώνονται για την υπεράσπιση και την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ