Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κοινώς, παλιάνθρωποι" οι Γιαννιώτες συνταξιούχοι

Με εκφράσεις του πεζοδρομίου βρίζει τους συνταξιούχους του ΙΚΑ από τα Γιάννενα ο υπουργός Εργασίας, γιατί τόλμησαν να του στείλουν υπόμνημα με αυστηρές επισημάνσεις

Δε φτάνει που οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας κατάκλεψαν τους συνταξιούχους και τα Ταμεία τους, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το απύθμενο θράσος του επαγγελματία υβριστή Ε. Γιαννόπουλου, που θέλει να λέγεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι Γιαννιώτες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΤΕΑΕΔΞΕ (Επικουρικό Ταμείο Οικοδόμων) είναι, κατά τον υπουργό, "ανήθικοι", "κακοήθεις" και, "κοινώς, παλιάνθρωποι".

Ο λόγος; Μια επιστολή του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΑΕΔΞΕ προς τον υπουργό (22.4.1996), στην οποία του έγραφαν τα εξής: "Είστε υπουργός του τόσο σημαντικού υπουργείου που καλύπτει τα 2/4 του πληθυσμού της Ελλάδας, των εργατοϋπαλλήλων και συνταξιούχων. Σας βλέπουμε κάθε μέρα στο γυαλί, να προβάλλεστε, και πότε να τραγουδάτε τον ύμνο του ΕΛΑΣ (που ποτέ δεν τον εφαρμόσατε, για το δίκιο και τη λευτεριά) και πότε να είστε γνήσιος σοσιαλιστής και να προβάλλεστε ως λαοπρόβλητος υπουργός. Στην ουσία, είστε ένας πιστός εφαρμοστής της λιτότητας στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Ενώ εσείς, κ. υπουργέ, στην ονομαστική σας γιορτή καλέσατε χίλια άτομα σε πολυτελέστατο κέντρο, σε περίοδο μάλιστα λιτότητας. Είστε προκλητικός απέναντι στους ανέργους, στους εργάτες και τους συνταξιούχους) ".

Στη συνέχεια της επιστολής οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται γιατί ο υπουργός δεν ενέκρινε ακόμα την απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΕΔΞΕ για αύξηση στη σύνταξη κατά 7% από 1.1.1995 σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 1986 (απ' το 1987 οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται). "Το υπόμνημά μας, συνεχίζει η επιστολή, το γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια. Δε σας ζητάμε αυτά τα ψίχουλα για να μας κάνετε καμιά χάρη. Αυτά τα ψίχουλα που ενέκρινε το ΤΕΑΕΔΞΕ είναι δικά μας, γιατί η ανώτερη σύνταξη μέχρι και το 1986 ήταν 20.000 δραχμές και δεν πήραμε ούτε μια δραχμή αύξηση".

Στη συνέχεια το σωματείο ζητά να επανασυνδεθεί η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. "Η διοίκηση του ΙΚΑ τα ενέκρινε. Εσείς γιατί δεν υπογράφετε;", ρωτούν οι συνταξιούχοι.

Και η επιστολή καταλήγει: "Λεφτά, κ. υπουργέ, υπάρχουν και γνωρίζετε καλύτερα εσείς από εμάς. Τολμάτε όμως να εισπράξετε τα 600 δισ.; Και μην εμπαίζετε και μην κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους. Καταργήστε τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους νόμους της ΝΔ όπως υποσχεθήκατε".

Στις 26.4.1996 ο Ε. Γιαννόπουλος τους έστειλε, χωρίς τελεία μάλιστα, την παρακάτω κατάπτυστη επιστολή: "Αν και είστε ανάξιοι απαντήσεως και στη συμπεριφορά σας ανήθικοι και κακοήθεις, κοινώς, παλιάνθρωποι, εν τούτοις θα σας πληροφορήσω ότι τον ΕΛΑΣ τον τίμησα και τον τιμάω, ενώ εσείς δεν ξέρω τι κάνατε για τους συνανθρώπους σας, ότι οι φίλοι μου πλήρωσαν για την τιμητική βραδιά που μου χάρισαν, δεν επιβάρυνα ποτέ κανένα και έκανα το καθήκον όπως μπόρεσα, χωρίς να περιμένω υποδείξεις: "Από του λόγου σας" επαναλαμβάνοντας ότι όταν περάσω από τα Γιάννενα θα σας παραδώσω στους τίμιους συνταξιούχους, τους οποίους με τη συμπεριφορά σας προσβάλλετε ανοήτως".

Το καλύτερο, πάντως, που έχει να κάνει ο Ε. Γιαννόπουλος είναι να μην περάσει απ' τα Γιάννενα, γιατί θα βρει μπροστά του ανθρώπους με αλληθωρισμένο το μάτι απ' την πείνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ